Filmskaberen Oskar Fischinger hyldes på 117-års fødselsdag

Oskar Fischinger blev født for 117 år siden - den 22. juni år 1900. Se her hvorfor hans arbejde med blandt andet special effect stadig er fascinerende.

Oskar Wilhelm Fischinger døde den 31. januar 1967 – 66 år gammel. Foto: Firerproofman/Wikipedia.
Udgivet Opdateret

Hvis navnet Oskar Fischinger ikke umiddelbart får en klokke til at ringe, så bør du nok læse videre. For der er en god grund til at søgemaskinen Google har valgt at bruge forsiden på at hylde Oskar Fischingers 117 års fødselsdag i dag, den 22. juni.

Den tysk-amerikanske abstrakte animator, filmskaber og maler var nemlig langt forud for sin tid. Årtier før computere og musikvideoer lavede han abstrakte musik-animationer og special effects til film. I sin karriere har han lavet mere end 50 kortfilm og malet omkring 800 billeder, som den dag i dag hænger på museer og gallerier over hele verden.

Oskar Wilhelm Fischinger er født og opvokset i Tyskland men forlod sit hjemland i 1936 for at søge lykken i Hollywood. Det skete samtidig med at Nazi-tysklands leder, Adolf Hitler, slog ned på abstrakt kunst – et angreb, der gjorde, at den nu så berømte kunstner ikke kunne fortsætte sit arbejde i Tyskland.

Musik i den visuelle verden

“Musik er ikke begrænset til lydens verden. Der eksisterer en musik i den visuelle verden,” er et af Oskar Fischinger’s mest berømte citater.

Derfor laver Google "doodles"

Doodles er de sjove, overraskende og til tider spontane ændringer, der laves i og omkring Google-logoet for at fejre helligdage, jubilæer og kendte kunstnere, pionerer og videnskabsmænds og -kvinders liv.

I 1998, før Google overhovedet blev stiftet, blev begrebet doodle født, da Google-stifterne Larry og Sergey legede med firmalogoet for at vise deres deltagelse i festivalen Burning Man i Nevada-ørkenen. De satte en tegning af en tændstikmand bag det andet “o” i ordet Google, og det reviderede logo var tænkt som en sjov meddelelse til Google-brugere, om at grundlæggerne ikke var på kontoret. Den første doodle var relativt enkel, men det var der, idéen om at udsmykke firmaets logo for at fejre bemærkelsesværdige begivenheder blev født.

To år senere, i år 2000, bad Larry og Sergey den nuværende webmaster, Dennis Hwang, som på det tidspunkt var praktikant, om at skabe en doodle for at fejre Bastilledagen. Den blev så godt modtaget af vores brugere, at Dennis blev udnævnt til Googles chefdoodler, og doodles blev et tilbagevendende element på Googles startside. I begyndelsen blev doodlerne primært brugt til at fejre de største helligdage. Nu om dage fremhæver de en bred vifte af begivenheder og mærkedage fra John James Audubons fødselsdag til Ice Cream Sundae.

Efterspørgslen på doodles voksede hurtigt både i USA og i resten af verden. I dag er et helt team af talentfulde designere – kaldet “doodlers” – og ingeniører ansvarlige for at skabe doodles. For dem er udviklingen af doodles et holdarbejde med det formål at give Googles startside nyt liv og bringe smilet frem hos alle Google-brugere.

Doodle-teamet har skabt mere end 2000 doodles til vores startsider over hele verden.

En gruppe Google-medarbejdere mødes regelmæssigt for at brainstorme og afgøre, hvilke begivenheder der skal fejres med en doodle. Idéerne til doodlerne hentes fra en række forskellige kilder, herunder Google-medarbejdere og Google-brugere. Udvælgelsesprocessen sigter mod at finde interessante begivenheder og mærkedage, der afspejler Googles personlighed og kærlighed til innovation.

Der er et team af designere og ingeniører, som står bag hver eneste doodle, du ser.

Men doodle-teamet er altid glad for at høre idéer fra brugere. Du kan sende en e-mail til proposals@google.com med idéer til den næste Google-doodle.

Kilde:Google.

Og netop musik og animationskunst kan man selv få lov at forsøge sig med via den Google Doodle, der er skabt i anledningen af hans fødselsdag. Du kan selv prøve at lege med musikken her.

Powered by Labrador CMS