Skip to main content

Fire ud af ti danskere frygter indbrud

Foto: Colourbox.com (Modelfoto).

Foto: Colourbox.com (Modelfoto).

Foto: Colourbox.com (Modelfoto).

Foto: Colourbox.com (Modelfoto).

Foto: Colourbox.com (Modelfoto).

Selv om antallet af indbrud er faldende i Danmark, er mange bange for at vende hjem til et hus, der er gennemrodet af ubudne gæster.

Fire ud af ti frygter indbrud, viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for alarmselskabet Dansikring Direct Verisure. I lande som Sverige og Norge er frygten for indbrud ikke nær så stor, viser tilsvarende undersøgelser.

»Undersøgelsen viser, at indbrud er noget, der virkelig optager og bekymrer danskerne, og antallet er for os højere end forventet. Tallet kan hænge sammen med, at Danmark er blandt de lande i Europa med flest indbrud, og det er med til at gøre folk utrygge,« siger Peter Folman, afdelingsleder hos Dansikring Direct Verisure, i en pressemeddelelse.

Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker og livsstilsekspert, er uenig. Hun mener, at tallene ligeså godt kan vise, at danskerne på nogle områder lader sig styre mere af følelser end fornuft.

»Jeg oplever, at vores reaktion er meget sådan, at man skal ikke høre meget om en østeuropæisk bande, før man ser mystiske biler overalt,« siger hun og giver medierne et medansvar for tendensen:

»Det er jo nogle gange fantastisk, hvor meget medierne kan skrive om en enkelt sag.«

Anne-Mette Dahl mener, at vi i højere grad end tidligere lader os styre af følelser.

»Jeg tror, at vi som mennesker i stigende grad holder op med at bruge den sunde fornuft og i stedet bliver bekymrede over, om noget kan hænde os,« siger hun.

Undersøgelsen fra YouGov viser, at fynboerne og sønderjyderne er mest bekymrede for indbrud, mens aarhusianere og midtjyder er de mindst bekymrede.

Undersøgelsen viser desuden, at jo mere prangende ens lønseddel tager sig ud, desto mere bekymret er man for indbrud.

I 2013 blev der anmeldt 41.919 indbrud i private boliger på landsplan, og det er 1.560 færre end i 2012 og 6.823 færre end i 2009, da indbrudskriminaliteten toppede.

Del din kommentar