Skip to main content

Firedobling af tilfælde af dødelig sygdom

Antallet af smittede med mæslinger er firedoblet i 2017 ifølge WHO, der kalder udviklingen en tragedie.

En ukrainsk dreng bliver vaccineret mod mæslinger i 2016. KLIK og se, hvordan et udbrud ser ud. Foto: Sergei Supinsky/AFP
En ukrainsk dreng bliver vaccineret mod mæslinger i 2016. KLIK og se, hvordan et udbrud ser ud. Foto: Sergei Supinsky/AFP
Sådan ser et udbrud af mæslinger ud. Foto: Colourbox.
Sådan ser et udbrud af mæslinger ud. Foto: Colourbox.

Udbrud af mæslinger i 2017 er steget. Nu slås der alarm.

Antallet af smittede med mæslinger i Europa er steget voldsomt i 2017. Det viser nye tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

I alt døde 35 personer, og 21.315 blev smittet sidste år. Udviklingen kommer, efter at historisk lave 5273 blev smittet i 2016.

– Hver ny person, der bliver ramt af mæslinger i Europa, minder os om, at ikke-vaccinerede børn og voksne, lige meget hvor de bor, risikerer at få og sprede sygdommen til andre, der måske ikke har kunnet få vaccinen, skriver doktor Zsuzsanna Jakob, WHO-direktør for Europa, i en meddelelse og fortsætter:

– Over 20.000 tilfælde og 35 tabte liv i 2017 alene er en tragedie, vi simpelthen ikke kan acceptere.

Regionen, der tæller 53 lande, har oplevet udbrud på 100 eller flere tilfælde i 15 af landene.

Værst i Rumænien

Værst er det gået i Rumænien, hvor der blev registreret 5562 tilfælde i 2017. Lige efter kommer Italien med 5006 tilfælde.

Men der har også været udbrud i lande som Tyskland, Frankrig, Belgien og Storbritannien.

– At udrydde mæslinger er en prioritet, som alle europæiske lande er dedikeret til.

– Dette midlertidige tilbageskridt må ikke stoppe os fra at nå målet om at blive den første generation, der befrier vores børn fra disse sygdomme en gang for alle, skriver Zsuzsanna Jakob.

Udbrud af mæslinger i 2017 i Danmark

WHO’s tal viser, at der i 2017 blev noteret fire tilfælde i Danmark. Dermed ligger Danmark i bunden af listen, når det kommer til antallet af smittede i forhold til befolkningens størrelse. I 2014 var der 27 tilfælde i Danmark.

Smittet på rejser

17. august kunne Newsbreak.dk da også fortælle historien om en yngre person med bopæl i Vestsjælland fik konstateret mæslinger. Vedkommende kom tilbage til Danmark efter et ophold i Polen i juli 2017, og personen fik konstateret mæslinger på Holbæk Sygehus i begyndelsen af august.

Personen var invandret til Danmark, og det er uvist, om vedkommende har været vaccineret.

Statens Serum Institut skrev dengang i en pressemeddelelse, at Styrelsen for Patientsikkerhed , Tilsyn og Rådgivning Øst, blev informeret i det samme, det var sikkert, at personen fik konstateret mæslinger. Der er derefter blevet iværksat mulige forebyggende foranstaltninger.

Smittet i Thailand

Et andet registreret tilfælde var også rejserelateret; vedkommende var blevet smtitet under ferieophold i Thailand, inden personen kom tilbage til Danmark og fik konstateret mæslinger.

I pressemeddelelsen skrev Statens Serum Institut, at historien understreger, hvor vigtigt det er, at alle ikke-immune rejsende, der tager til områder, hvor der er risiko for at blive ramt af mæslinger, bør blive vaccineret mod sygdommen inden afrejse. Dette vil ske i form af en MFR-vaccine.

Stort emne

Netop mæslinger har været et stort emne i 2017. I store dele af den vestlige verden har mindre grupper forældre valgt ikke at vaccinere deres børn, da de mener, at vacciner er skadelige. Det er sket, selv om der er store mængder videnskabelige beviser for det modsatte.

For at en vaccine skal kunne udrydde en sygdom, er det dog vigtigt, at alle bliver vaccinerede, så man opnår såkaldt flokimmunitet.

Om MFR-vaccinen skriver SSI:
Vaccination mod mæslinger er en del af MFR-vaccinen, som tilbydes alle børn i børnevaccinationsprogrammet. Ikke-immune rejsende er i risiko for at blive smittet og vil evt. kunne smitte andre efter hjemkomsten til Danmark. Dette er set gentagne gange i de seneste år, og man opfordres til at sikre sig, at især børn og yngre voksne er MFR-vaccineret for at undgå sygdom og introduktion af mæslinger igen i Danmark.

Nogle, specielt børn, kan ikke vaccineres. Derfor er det afgørende for dem, at andre vaccinerer sig, så sygdommen ikke kan rejse sig i befolkningen.

Del din kommentar