Prins Joachim: -Det er helt så hårene løfter sig

Prins Joachim fortæller om sit forhold til tro i første afsnit af tv-programmet "Prins Joachim fortæller".

Udgivet Opdateret

Onsdag aften springer prins Joachim officielt ud i en ny rolle, når han toner frem på skærmen som tv-vært på DR-programmet “Prins Joachim fortæller”.

I programmet, som består af seks afsnit, dykker prinsen ned i danskernes historie. Det første afsnit handler om tro, og i den forbindelse taler prinsen også om sit eget forhold til kristendommen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Han fortæller blandt andet, at han tror på Gud, men at han ikke er en flittig kirkegænger.

– Jeg tror på min Gud, men jeg måler det ikke i antal kirkegange om året. Jeg tager det helt stille og roligt, siger han.

Børnene skal vide mere

Prins Joachim fortæller også, at det er vigtigt for ham, at hans fire børn, prins Nikolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik, kender til andre religioner end kristendommen.

– Mine børn bliver opdraget med det (kristendommen, red.), men de skal bare vide, at det er vores religion og samtidig også vide, at der er andre religioner, og dem har vi med i samfundet, siger han i programmet.

I hvert afsnit af “Prins Joachim fortæller” stiller prinsen skarpt på et tema som tro, demokrati, skole og grænser og rejser rundt i landet for at tale med mennesker, der kan kaste lys over emnerne.

I afsnittet om tro besøger han blandt andet Jellingestenene og Holte Kloster i Nordsjælland og taler med unge, som går til konfirmationsforberedelse.

Personlige anektdoter

Prins Joachim fortæller også kort om sin egen konfirmation i Fredensborg Slotskirke den 10. juni 1982, hvor han – som traditionen foreskriver – blev konfirmeret alene.

– Jeg var 13, da jeg blev konfirmeret. Alle mine kammerater blev konfirmeret samtidigt, men jeg var alene. Sådan var det. Og alligevel var der gaver og en fed fest. Tilbage dengang i 80’erne var det ikke pengegaver, det var stereoanlæg. Det, vi alle sammen drømte om, siger han.

50-årige Prins Joachim har selv fået idéen til programserien, der sendes på DRK, og det er tydeligt, at danmarkshistorien er hjerteblod for ham.

Kærlighed til historien

Da han i første afsnit allernådigst får lov til at røre ved Jellingestenen, som ellers står beskyttet i en glasmontre, er han tydeligt fascineret og tager en selfie med den berømte runesten, som også kaldes Danmarks dåbsattest.

Da prinsen besøger Den Arnamagnæanske Samling i København og får lov til at kigge i den såkaldte Skibbykrønike, som er skrevet af teologen Poul Helgesen og blev fundet i 1650, stråler begejstringen igen ud af ham.

– Det er helt så hårene løfter sig på armene af mig. Det er SÅ spændende, siger han, før han igen knipser et billede af det gamle skrift med sin mobiltelefon.

Vigtigst for os danskere

Efter en brainstorm med forfatter og historiker Asser Amdisen og producent Jesper Grand blev idéen til, at hvert program skulle have fokus på en værdi.

– Vi har vendt historien om. Vi fortæller om, hvad der vigtigst for os danskere, blandt andet at vi har et demokrati, et flag, er godt uddannet og så videre. Det er blevet til seks værdier. Vi tager udgangspunkt i nutiden og kigger så på, hvordan vi er kommet hertil, siger Anna Von Lowsow.

Programmet har været flere år undervejs, men det var først sidste år, at der endelig blev tid i kalenderen hos både producenten og prins Joachim.

Historieløse generationer

Både Anna Von Lowsow og prins Joachim har en stor forkærlighed for historie, og de begge er enige om, at historien har en betydning for, hvem vi er i dag.

– Hvem er du? Dette helt banale spørgsmål kan jo få de fleste af os til at stirre tomt ud i luften. For ja, hvem er vi egentlig? Det har taget en temmelig lang kongerække at nå til i dag, hvor vi foretager os ting, som vi tager for givet og som er helt naturlige i vores dagligdag. Dét synes jeg er spændende, og jeg tror, at mange har det som mig. For hvis man ikke kender fortiden, så bliver man aldrig rigtig dus med nutiden, har prins Joachim tidligere udtalt om programmet til DR.

Ifølge producenten kan programmet få en betydning for den nyere generationer.

– Da jeg i 70’erne gik i folkeskolen var jeg lykkelig for historie, siger Anna Von Lowsow og forklarer, at der siden er blevet ændret så meget på folkeskolen, at historie er blevet underprioriteret.

– Nu er der et par generationer, der er historieløse. Det er slut med at lære kongerækken, de fynske byer og historien om den jyske hede. Man ved ingenting, siger hun.

En formidabel formidler

Netop dét gør de op med i programserien.

Ikke nok med at prins Joachim selv kom på idéen om at lave mere tv om historie, så er han den helt rette til at stå i spidsen for programmet, mener Anna Von Lowsow

– Prins Joachim er en formidabel dygtig formidler. Det handler mere om, hvad han kan, end dét, at han er prins. Det betyder meget at have én med, som ved så meget om historie, siger hun.

Formålet med programmet er at oplyse og give danskerne dannelsen tilbage.

Det skal blandt andet ske ved hjælp af Alignia, som er en undervisningsportal, hvor der til fri afbenyttelse ligger undervisningsmateriale om hvert afsnit, som folkeskoler kan bruge i undervisningen.

– Det har givet os en mulighed for at komme ud til danskerne og bidrage til undervisningen. Det har været et stort fokus hos prins Joachim, men også hos os. Det betyder noget, at vi kan bidrage, siger Anna Von Lowsow.

“Prins Joachim fortæller” sendes hver onsdag klokken 20.45 på DRK.

Powered by Labrador CMS