Skip to main content

Før du rejser: Læs og lær om Tyskland

Vores nabo mod syd er meget, meget større end Danmark. Men Tyskland og Danmark er ikke så forskellige endda.

Mange danskere vælger at rejse til Tyskland. Foto: Scanpix.

Mange danskere vælger at rejse til Tyskland. Foto: Scanpix.

Overvejer du at rejse til Tyskland på ferie, eller er du bare på jagt efter svaret på, hvor mange naboer, landet faktisk grænser op til? Du kan i denne artikel finde informationer om det vigtigste, der er værd at vide om en af verdens mest populære rejsedestinationer.

Tyskland består af 16 delstater, og landet er som sådan ganske ungt. Indtil 1990 var landet delt i to, Øst- og Vesttyskland, men i dag er Tyskland ét land med et indbyggertal over 81 millioner indbyggere, hvilket gør landet til det største land i Europa.

Set med danske øjne er landet særligt interessant, da det er det eneste land, vi har mulighed for at køre til, hvilket ikke kan siges om nogle andre nabolande til Danmark, medmindre vi indregner broforbindelser. Foruden Danmark er der tyske grænser til Polen, Tjekkiet, Østrig, Schweiz, Frankrig, Luxembourg, Belgien og Holland.

Rejse til Tyskland

Ifølge FN’s turisme-organisation, UNWTO, er Tyskland blandt verdens mest populære turistmålGCB, en paraplyorganisation for partnere med interesse i blandt andet at fremme turisme i Tyskland, skriver, at byferier er et favoritvalg for folk, der vælger at rejse til landet.

GCB skriver også, at antallet af ferier i Europa steg med én procent i 2015, men antallet af folk, der ønskede at rejse til Tyskland på ferie steg med fem procent i samme periode.

Landet er altså et populært feriemål, og ifølge Danmarks Statistik er også danskerne glade for at rejse til vores tyske naboer. I 2016 var kun Spanien og Italien mere populære feriemål for danskere end Tyskland.

Pas til Tyskland

Hvis du vælger at rejse til Tyskland, er det vigtigt, at du har dit pas med. Du slipper ikke for at medbringe pas i Schengenlande, som landet er en del af, selvom formålet med Schengen-aftalen egentlig er, at vi ikke skal vise pas, når vi krydser grænsen mellem eksempelvis Danmark og Tyskland.

Når du alligevel skal huske dit pas, når du rejser dertil er det først og fremmest for, at tysk politi kan kontrollere, at du ér den, du udgiver dig for at være.

Turist i Tyskland

Hjemmesiden Germany.travel er sat i søen for at give borgere, der overvejer at rejse til Tyskland, et solidt overblik over det, du bør vide, hvis du vil rejse som turist i landet.

Landet bryster sig af mildre vintre og ikke alt for varme somre og et modersmål talt af over 80 millioner mennesker. Taler du ikke tysk, burde du kunne klare dig med engelsk, bare du husker, at det hverken er Danmarks eller Tysklands primære sprog.

Seværdigheder i Tyskland

Planetware har siden 1995 fungeret som hjemsted for rejseartikler og anbefalinger af gode rejsemål. Her finder du også flere gode bud på, hvad du bare skal besøge, hvis du vælger at rejse til Tyskland.

Et af dem er Brandenburger Tor, der ligger i Berlin. Byens hjemmeside skriver om stedet, at porten blev bygget mellem 1788 og 1791, inspireret af græsk historie. Det var var Brandenburger Tor, at den daværende amerikanske præsident, Ronald Regan holdt en mindeværdig tale til verden, og Rusland, hvor ordene “Mr. Gorbachov – tear down this wall” gav genlyd over det meste af verden.

En anden attraktion er Kölner Dom, der ligger i Köln. Kirken er på UNESCOS liste over verdensarv, og den er kendt som et gotisk mesterværk. Er man i Köln er kirken et besøg værd, om ikke andet så for at anerkende den dedikation, der lå til grund for at starte på det imponerende bygningsværk i 1248, viljen til at gøre arbejdet færdigt i 1880 og restaurationerne, der var nødvendige, efter at den store bygning havde været genstand for mere end ét bombetogt under Anden Verdenskrig.

Det er ikke svært at finde steder i landet , der vil være et besøg værd, og om man er i Berlin, Köln eller en tredje af landets store byer, er nærmest ligegyldigt. Du finder flere steder, der er værd at besøge i snart sagt enhver tysk by.

Rigdom

Gennemsnitsindkomsten for danskere var i 2017, ifølge OECD, 286.000 kroner, mens tallet for tyskere var 267.000 kroner, ifølge OECD..

Lykke

Du har måske hørt, en gang eller flere, at Danmark er verdens lykkeligste land. Det er ikke tilfældet længere. Ifølge den officielle liste over, hvor lykkeligt et land er, er Danmark overgået af både Finland og Norge, og Danmark ligger med andre ord på en lykkelig tredjeplads. Det er dog langt foran Tyskland, der ligger nummer 15 på den samme liste.

Kriminalitet

I Danmark bliver der begået under ét drab pr. 100.000 indbygger, i 2016 var tallet eksempelvis på 56 drab, mens der i Tyskland bliver begået 1.18 drab pr. 100.000 indbygger. I 2016 var tallet 963, oplyser Wikipedia.

Arbejdsløshed

Arbejdsløshedsniveauet i Danmark og Tyskland var i juni 2018 på henholdsvis 5 og 3,4 procent.

Hvad koster en Big Mac

Om du køber en Big Mac i Danmark eller Tyskland (eller et hvilket som helst andet land, hvor du betaler med Euro), gør ikke den store forskel, ifølge det officielle Big Mac-indeks. Den skæve regnemetode er opfundet af The Economist, og mens en Big Mac i Euro-lande koster 30 kroner, koster den i Danmark … 30 kroner.

Fakta om Tyskland:

Hvilken tysk delstat har flest indbyggere

Bremen er den tyske delstat, der har færrest indbyggere, 661.000, mens Nordrhein-Westfalen er den delstat i Tyskland, hvor der bor absolut flest mennesker, nærmere bestemt 17.837.000 borgere.

Hvor i Tyskland er der fri hastighed

Dele af det tyske motorvejsnet har ingen grænse for, hvor hurtigt du må køre. Du skal huske at følge skiltningen, så du ikke overtræder loven, og kører du på motorveje, i almindelighed, skal du være meget opmærksom på din fart, så du ikke ender med at trække ud foran en bil, der kører meget, meget hurtigere end dig.

Hvor stor er Tyskland

Ifølge Den Store Danske fylder landet 357.000 kvadratkilometer, og det har 81.900.000 indbyggere.

Hvor mange lande grænser Tyskland op til?

Ni: Polen, Tjekkiet, Østrig, Schweiz, Frankrig, Luxembourg, Belgien, Holland og Danmark.

Er Tyskland en del af EU

Landet har teknisk set kun været med i EU siden sådan cirka murens fald, men Vesttyskland har været en del af EU siden 1952. Da Øst- og Vesttyskland blev slået sammen, blev hele landet en del af EU i efteråret 1990.

Del din kommentar