Skip to main content

For mange danskere bryder denne lov: Gør du?

Ny kampagne sætter fokus på problemet.

For mange danskere kører bil, når de er i tvivl om, hvorvidt deres promille er for høj. Genrefoto.
For mange danskere kører bil, når de er i tvivl om, hvorvidt deres promille er for høj. Genrefoto.
Politiet holder øje med potentielle spritbilister i juli måned. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Politiet holder øje med potentielle spritbilister i juli måned. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Du har måske allerede set dem. De står i vejkanten og peger ud mod de bilister, der kører forbi dem. Klar til et pust?, står der på skiltet, der er formet som et af de alkometre, politibetjente bruger til at tjekke promiller med.

Skiltene står i vejkanten, fordi de er et led af en kampagne, der officielt bliver sat i værk 8. juli af Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og 72 af landets kommuner. Rådet for Sikker Trafik skriver i en pressemeddelelse, at kampagnen skal forebygge spirituskørsel.

Kampagnen kører fra 8. til 28. juli. Håbet er, at den får flere til at blande sig, hvis de oplever en person, der er klar til at køre, skønt vedkommende har drukket alkohol.

– Mange synes, at det er svært at blande sig, derfor kan det være en god ide at tænke over, hvordan man vil gribe det an, inden man står i situationen. Hvis folk fx kommer i bil til en middag eller fest, så spørg dem, før I serverer første glas, hvordan de har tænkt sig at komme hjem. På den måde får man indirekte sagt, at de ikke skal drikke alkohol, hvis de har tænkt sig at køre, siger René Højer, programchef i TrygFonden, i pressemeddelelsen.

For mange tager chancen

I forbindelse med kampagnen har Epinion gennemført en undersøgelse blandt 1071 personer for Rådet for Sikker Trafik og Trykfonden. 11% af de adspurgte svarede i undersøgelsen, at de inden for det seneste år har kørt bil, uanset at de var i tvivl om, hvorvidt deres promille var for høj.

Det er, ifølge Rådet for Sikker Trafik, sagens kerne; for mange tager chancen, og tager man chancen risikerer man at bryde loven. Rådet for Sikker Trafik skriver, at 6000 personer blev sigtet for spirituskørsel i 2018, og at 1163 af disse blev sigtet i juni og juli måned. Godt og vel 20% af det samlede antal på to måneder.

De tal får også politiet til at reagere, og hos politiet holder man derfor nøje øje med potentielle spritbilister i juli måned.

– Der vil være kontrol i hele landet, også i forbindelse med større arrangementer såsom koncerter, byfester, motorcykeltræf etc. Og vi vil kontrollere hele døgnet, så hvis man er i tvivl om sin promille dagen efter en fest, så lad bilen stå, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i pressemeddelelsen.

Del din kommentar