Forbrugerrådet finder MRSA i svinekød i supermarkeder

Pressefoto.
Udgivet Opdateret

Forbrugerrådet Tænk har testet 25 prøver med svinekød fra danske supermarkeder. Otte af pakkerne – cirka hver tredje – indeholdt den multiresistente bakterie MRSA. Myndighederne opfordres til at genoptage prøvetagningen i supermarkederne.

En ny test viser, at 8 ud af 25 pakker med svinekød i danske supermarkeder indeholder bakterien MRSA. MRSA er stafylokokker, der er resistente over for den antibiotika, man normalt bruger til at behandle infektioner med stafylokokker.

Test: Også MRSA i økologisk svinekød

9 af de testede pakker var økologisk svinekød – og her blev den multiresistente bakterie fundet i tre af pakkerne. Testen, der offentliggøres i det nye nummer af magasinet Forbrugerrådet Tænk, viser altså, at man som forbruger ikke kan undgå MRSA ved at købe økologi. Alligevel er det en god ide at købe økologisk, fortæller Anja Philip.

– Eksperterne er enige om, at vi får flere og flere resistente bakterier pga det høje antibiotikaforbrug i det konventionelle landbrug. Derfor gør det en positiv forskel for kampen mod MRSA, hvis flere køber økologisk, fordi man i det økologiske landbrug bruger langt mindre antibiotika. Men det er ikke forbrugernes opgave alene at skulle redde verden fra de resistente bakterier.  Folketingets partier har vedtaget en plan, der skal reducere antibiotikaforbruget med 15 procent i 2018. Det er et skridt i den rigtige retning, men de burde være endnu mere ambitiøse i forhold til at gøre noget ved årsagen til de resistente bakteriers fremmarch, siger Anja Philip til Tænk.

MRSA bevæger sig ud i samfundet

Hun understreger, at forbrugernes risiko for at blive smittet gennem kød fra kølediskene ifølge eksperter og myndigheder er minimal. Bekymringen er imidlertid, at MRSA-bakterien bevæger sig fra svinestaldene til andre steder i samfundet – fx hospitaler og plejehjem, hvor bakterier, der er resistente overfor behandling, så kan ramme svækkede borgere.

– Vores test bekræfter, at MRSA-bakterien er meget udbredt og bevæger sig fra svinestaldene og helt ud i supermarkederne, og vi står som samfund overfor en kæmpe udfordring med at bekæmpe de multiresistente bakteriers fremmarch. Der er stadig meget, vi ikke ved om MRSA, og derfor foreslår vi, at myndighederne for at være på forkant med deres udbredelse og udvikling skal genoptage deres overvågning af bakterien i kølediskene, siger Anja Philip.

Fødevarestyrelsen testede indtil 2011 for MRSA i detailhandlen.

Powered by Labrador CMS