Frygtet influenza nærmer sig nu Danmark

Der er fundet fugleinfluenza af den højpatogene slags meget tæt på Danmark. Her er, hvordan du skal forholde dig.

Udgivet Opdateret

Fugleinfluenza af den alvorlige type H5N8 breder sig i Europa og er senest fundet i fugle ved både den tyske og den polske Østersøkyst. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Denne form for fugleinfluenza smitter normalt ikke til os mennesker. Den er til gengæld stærkt smitsom mellem fugle og kan have store konsekvenser, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.

– Den er dog indtil videre kun fundet i vilde fugle, siger Stig Mellergaard, souschef i kontoret for dyresundhed i Fødevarestyrelsen, til Newsbreak.dk.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at besætningsejere og hobbyfjerkræejere holder deres fugle indendørs. Derudover at følge anbefalingerne for smittebeskyttelse.

Ikke fugleinfluenza i Danmark

Der er på nuværende tidspunkt i denne omgang, november 2016, ikke fundet tilfælde af fugleinfluenza i Danmark, men Fødevarestyrelsen undersøger i øjeblikket en gruppe døde troldænder, der er fundet i nærheden af Stege på Møn.

Der har dog tidligere været udbrud i Danmark.

Ifølge Fødevarestyrelsen var der i august 2016 udbrud i en nordjysk besætning og i juli 2016 udbrud i en fynsk besætning. Begge gange af den, der kaldes for den ‘lavpatogene’ slags, hvor H5N8 tilhører den højpatogene.

– Men den lavpatogene af slagsen kan mutere og blive til den højpatogene, der har en dødelighed på over 90 procent, siger Stig Mellergaard.

Højpatogen betyder, at den er meget mere smitsom. Det betyder også, at besætninger, der er smittet med en lavpatogen fugleinfluenza bliver slået ned.

De steder, hvor der i denne omgang er noteret fugleinfluenza, er fuglene døde i store flokke.

– Det kan godt være 150-200 ænder, siger Stig Mellergaard, der også kan fortælle, at en del vilde fugle dør om vinteren i det hele taget.

Ikke farlig for mennesker

Fugleinfluenza er ikke farlig for mennesker. Som udgangspunkt.

– Det kan give lidt øjebetændelse og der var en dyrlæge i Holland, der døde, siger Stig Mellergaard.

– Men en blanding mellem menneskelig influenza og fugleinfluenza var det, der omkring første verdenskrig førte til “Den spanske syge”, siger kontorchefen.

Den kostede mere end 50 millioner mennesker livet, heraf 14.000 danskere.

Stig Mellergaard oplyser endvidere, at stort set alle menneskelige influenza-former stammer fra Asien – især Sydøstasien.

Fødevarestyrelsen har nogle helt konkrete råd til folk med fjekræhold.

Rådene er blandt andre:

•Fjerkræ eller andre fugle i fangenskab skal fodres og vandes indendørs eller under fast tag eller fast overdækning. Der sikrer, at større vilde fugle ikke kommer i kontakt med det foder og vand, der er beregnet til dit fjerkræ. Fodring med friskt grønt må gerne foregå under åben himmel.

•Fjerkræ eller andre fugle i fangenskab må ikke få vand fra overfladevandreservoirer – herunder opsamlet regnvand.

•Udendørsbassiner, som dit fjerkræ eller dine fugle har adgang til, skal være afskærmet, så større vilde fugle ikke kan få adgang til bassinet.

– De vilde fugle bryder sig nemlig ikke om tag, siger Stig Mellergaard.

Du kan læse meget mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Rør dem ikke

Fakta om fugleinfluenza H5N8

•Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Læs mere om risikoen for smitte til mennesker på Statens Serum Instituts side Fugleinfluenza.

•Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.

•Den type fugleinfluenza, der nu er fundet er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Hvis du finder flere døde fugle på samme sted, beder Fødevarestyrelsen dig om i første omgang at lade dem ligge og hurtigst muligt tage kontakt til styrelsen på telefon 72 27 69 00.

Powered by Labrador CMS