Giftige planter og pynt: Pas på kæledyret til jul

Blafrende flammer og glitrende julekugler er fristende for legesyge kæledyr, så husk at dyresikre hjemmet i juletiden.

Udgivet Opdateret

Det kan være svært for husdyr pludselig at vænne sig til, at der var den ene dag til den anden pludselig er alt mulig pynt, der præger hjemmet. Og dyr er jo nysgerrige størrelser, men det er langt fra altid en god ting – og derfor skal man som ejer være dybt opmærksom på, hvad hund, kat og alt derimellem kan finde på at prøve at spise, bide i eller på anden måde røre ved.

Og som familiens trofaste kæledyr kan man let blive overvældet af alt det funklende potentielle legetøj.

– Der kommer en masse ekstra fristelser i huset. Og samtidig har folk jo travlt til jul og er ikke helt så opmærksomme, som de er til daglig, forklarer Rikke Christensen-Lee, som er direktør for Dyreværnet og dyrlæge.

Nu kan du få det store forkromede overblik over, hvor de potentielle farer er i hjemmet. Det kan være, at du ikke selv pynter op til jul af netop denne grund, men skal du på juleferie et sted, så er det vigtigt, at man som ejer af et dyr er forberedt på, hvor farerne lurer.

Julepynt

Rikke Christensen-Lee fortæller, at det er udbredt med skader på dyrene i forbindelse med glas og skår. Det er især julekugler, som dyret får raget ned og så enten træder eller tygger på.

– Risikoen er, at de bliver skåret og får sår. Det værste, der kan ske, er, at de kommer til at sluge nogle glasskår og bliver skåret indvendigt, siger hun.

Hun fortæller, at man skal tage til dyrlægen, hvis dyret har skåret sig i trædepoterne, så det bløder voldsomt, og man er bekymret for blodtabet. Eller hvis såret er meget dybt, og man er i tvivl om, hvorvidt det skal sys.

Jens Jokumsen, som er familiechef hos Dyrenes Beskyttelse, forklarer, at dyret ikke kan kende forskel på julepynt og dyrelegetøj.

Han råder til, at man netop køber noget legetøj eller et gnaveben, så der er noget nyt og spændende til dyret. I mellemtiden mister al julestadsen forhåbentlig lidt af nyhedens interesse, forklarer han.

Tynd tråd

Det er også vigtigt at være opmærksom på tynd sytråd som den, man finder på julekugler. Det er særligt risikabelt for katte, der kan finde på at lege med tråden.

– Sytråden kan få viklet sig rundt om tungen eller komme ned i tarmen. Tarmen bevæger sig hele tiden i bølger, og der kan en sytråd bare save og save, fortæller Rikke Christensen-Lee.

Det gælder også den skinnende lametta, hvis skarpe kanter kan skære i tarmene, fortæller familiedyrschef Jens Jokumsen.

Hvis man oplever, at katten pludselig ikke vil spise, så skal den til dyrlægen, lyder det klare råd.

Giftige planter

Nogle af julens klassiske blomster som mistelten, julestjerne og kristtorn indeholder stoffer, som er giftige for dyr, hvis de gnaver i dem.

Det gælder også planter fra liljefamilien, oplyser Dyreværnet.

Har man hund eller en fritgående kanin, bør man sætte de giftige planter i en højde, så de ikke kan nå dem, råder Rikke Christensen-Lee og tilføjer:

– Har man kat, synes jeg slet ikke, man skal købe planterne.

Lys

Levende lys kan se tillokkende ud for dyr, og kæledyrene må derfor ikke være i rum med levende lys uden opsyn, siger Rikke Christensen-Lee.

Det kan også se sjovt ud for dyret, at der pludselig løber en ledning hen over gulvet til de elektriske lys. Men hvis hunden, katten eller den fritgående kanin gnaver i ledningen, risikerer de at få stød.

– Man kan sikre ledningen ved at komme et rør udenom. Eller man kan sørge for, at dyret ikke er i rummet med juletræet uden opsyn, lyder det fra Rikke Christensen-Lee.

I galleriet øverst kan du se, hvad en hund slet ikke må spise.

Powered by Labrador CMS