Glædelig påskefrokost: Serverer du disse madvarer, kan du gøre dine gæster syge

Påskefrokoster er typisk hyggelige, men hvis du har planer om at servere nogle af disse fødevarer, så er det ikke sikkert, det ender i en succes.

Udgivet Opdateret

Påsken er over os, og med det følger påskefrokoster. Den klassiske familie- eller vennesammenkomst med god mad, godt selskab og snaps. En solid måde at fejre den vigtigste kristne højtid. I påsken handler det om Jesus’ sidste måltid, korsfæstelse og genopstandelse.

Som en måde at ære hans lidelser og mindes det sidste måltid samles endog ganske mange danskere om et stort anlagt middagsbord på en af de mange dage i påsken, hvor der traditionelt er en del hellig- og fridage for det arbejdende folk.

Til en klassisk påskebord hører nogle traditioner. For eksempel snaps, men maden på bordet er ofte så forskellig, som mennesker er det, og mad kan gøre os syge. Derfor har Newsbreak.dk samlet en række af de seneste fødevaretilbagekaldelser, som Fødevarestyrelsen har offentliggjort på sin hjemmeside. For hvis man skal være syg og kaste op til en påskefrokost, skal det altså ikke være på grund af dårlig mad.

Du kan se tilbagekaldelserne i detaljer i galleriet over artikler her.

Livsfarlige bakterier og skimmel

Tilbagekaldelserne, som strækker sig fra 1. marts til i dag, spænder vidt. Der er tale om alt fra udeklarerede allergener til livsfarlige bakterier som listeria.

I midten af marts måtte Fødevarestyrelsen for eksempel sende pressemeddelelse ud angående en tilbagekaldelse af flere glas med mayonnaise, fordi der var konstateret skimmelvækst i flere af dem, og de fleste ved, at der ret ofte står mayonnaise på påskebordet – til sild eller æg.

Anretter du desserter til dine påskegæster, så kan du gøre dem helt alvorligt syge, hvis du bruger nogle helt særlige frosne bær til det. 16. marts konstaterede Fødevarestyrelsen nemlig, at der er norovirus i dem, og norovirus er bare ikke den fedeste virus at blive smittet med til en hyggelig stund. Det er nemlig virussen, der medfører det bedre kendte roskildesyge.

Så med mindre, du vil tilbringe din tid på lokummet, bør du holde dig fra de bær.

Træls hver gang

Newsbreak.dk har tidligere talt med beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, der kunne fortælle, at der findes to kategorier for tilbagekaldte fødevarer. De, der er uegnet til indtagelse, og så er der de direkte sundhedsskadelige. Altså de produkter, der er til fare for vi mennesker. Med sidstnævnte går det hele naturligvis lidt stærkere. Med egne ord beskriver chefen det som, at Fødevarestyrlsen skrider “voldsommere til værks”.

– Det er klart, at sagsbehandlingen er en del hurtigere, hvis vi har et produkt, der er til fare for sundheden, siger han.

Alle virksomheder i Danmark, der har med fødevarer at gøre, har underretningspligt til Fødevarestyrelsen, hvis de registrerer et problem eller en uregelmæssighed. Sker det ikke, og registreres disse alligevel, så har styrelsen magt til at påbyde en virksomhed til at skride til handling. Nogle tilfælde af tilbagekaldelser kan også medføre bøder.

– Alle eventuelle sanktioner vurderes individuelt, siger Nikolas Hove uden at ville uddybe det nærmere. Han og Fødevarestyrelsen har dog det, han kalder “ret vide rammer”.

Powered by Labrador CMS