Skip to main content

Guide: Disse fødevarer skal du ikke have stående i køleskabet

Der findes ting, man kun bør opbevare i køleskabet, og så er der de varer, der faktisk har det bedst væk fra de kolde temperaturer bag lågen.

Hvilke varer skal være i køleskabet? Få svaret i galleriet. Foto: Scanpix. GALLERI: SÅDAN OPBEVARER DU 11 POPULÆRE FØDEVARER
Hvilke varer skal være i køleskabet? Få svaret i galleriet. Foto: Scanpix. GALLERI: SÅDAN OPBEVARER DU 11 POPULÆRE FØDEVARER
Kaffe bør ikke stå i en dåse på køkkenbordet. Når der først er åbnet for kaffebønnerne, skal de opbevares i køleskabet. Pak bønnerne godt ind, ellers tager de smag fra de andre ting på køl. Foto: Scanpix.
Kaffe bør ikke stå i en dåse på køkkenbordet. Når der først er åbnet for kaffebønnerne, skal de opbevares i køleskabet. Pak bønnerne godt ind, ellers tager de smag fra de andre ting på køl. Foto: Scanpix.
Camilla Udsen fortæller, at tomater skal opbevares ved stuetemperatur. Lægger du dem på køl mister de smag. Foto: Scanpix.
Camilla Udsen fortæller, at tomater skal opbevares ved stuetemperatur. Lægger du dem på køl mister de smag. Foto: Scanpix.
Rugbrød skal opbevares ved stuetemperatur. Det bliver hurtigere tørt og trist i køleskabet. Foto: Scanpix.
Rugbrød skal opbevares ved stuetemperatur. Det bliver hurtigere tørt og trist i køleskabet. Foto: Scanpix.
Olivenolie, og andre olier, skal gemmes af vejen. Smagen af olie påvirkes af lys, og derfor er bag en låge det bedste sted at have olivenolie stående. Stiller du olivenolie på køl, risikerer det at størkne. Foto: Scanpix.
Olivenolie, og andre olier, skal gemmes af vejen. Smagen af olie påvirkes af lys, og derfor er bag en låge det bedste sted at have olivenolie stående. Stiller du olivenolie på køl, risikerer det at størkne. Foto: Scanpix.
Har du skåret en melon ud, skal den på køl, men indtil da skal den faktisk bo udenfor køleskabet. Meloner smager bedst, når de opbevares ved stuetemperatur. Foto: Scanpix.
Har du skåret en melon ud, skal den på køl, men indtil da skal den faktisk bo udenfor køleskabet. Meloner smager bedst, når de opbevares ved stuetemperatur. Foto: Scanpix.
Løg og hvidløg skal ligge i en krukke eller en skål ved stuetempreatur. De risikerer at rådne op i dit køleskab. Foto: Scanpix.
Løg og hvidløg skal ligge i en krukke eller en skål ved stuetempreatur. De risikerer at rådne op i dit køleskab. Foto: Scanpix.
Hvedebrod i forskellige afskygninger holder sig bedst ved stuetemperatur. Det bliver hurtigere tørt og trist på køl. Foto: Scanpix.
Hvedebrod i forskellige afskygninger holder sig bedst ved stuetemperatur. Det bliver hurtigere tørt og trist på køl. Foto: Scanpix.
Bananer tåler ikke kulde. De skal derfor opbevares ved stuetemperatur. Foto: Scanpix.
Bananer tåler ikke kulde. De skal derfor opbevares ved stuetemperatur. Foto: Scanpix.
Avocado skal opbevares ved stuetemperatur, ellers risikerer den at komme til at smage sært. Foto: Scanpix.
Avocado skal opbevares ved stuetemperatur, ellers risikerer den at komme til at smage sært. Foto: Scanpix.
Appelsiner kan opbevares både i og udenfor kølkeskabet. De holder sig bedre på køl men smagen bliver bedst bevaret ved stuetemperatur. Foto: Scanpix.
Appelsiner kan opbevares både i og udenfor kølkeskabet. De holder sig bedre på køl men smagen bliver bedst bevaret ved stuetemperatur. Foto: Scanpix.
Ananas risikerer at rådne, hvis du opbevarer dem på køl. De skal derfor ligge et sted, hvor der er stuetemperatur. Foto: Scanpix.
Ananas risikerer at rådne, hvis du opbevarer dem på køl. De skal derfor ligge et sted, hvor der er stuetemperatur. Foto: Scanpix.

Ved du, hvilke fødevarer du bør ikke bør opbevare i køleskabet? Ellers kan du få svar på dine spørgsmål ved at læse denne artikel. Der findes fødevarer, vi kun bør have stående i køleskabet, og så er der de varer, det ikke giver mening at have stående ved andet end stuetemperatur.

Opbevarer vi dem forkert, risikerer vi, at de kommer til at smage forfærdeligt. Derudover er det spild af vores penge.

Vi danskere smider ofte mad ud, fordi det bliver opbevaret forkert; det når slet at ret at gå i fordærv, før vi får det spist. TV2 har talt med Camilla Udsen, seniorrådgiver i fødevarepolitik hos Forbrugerrådet, om emnet.

–  Der er mange, der er i tvivl om, hvordan de skal opbevare især frugt og grønt, men hvis man ikke opbevarer det rigtigt, risikerer man unødvendigt madspild, siger hun til TV2.

Hvis du følger rådene fra Camilla Udsen, er der en god chance for, at du i fremtiden ungår kuldeskader på dine fødevarer.

Korrekt opbevaring af fødevarer sikrer først og fremmest længst mulig holdbarhed. Derudover smager korrekt opbevarede fødevarer også anderledes – og bedre – end fødevarer, der er stuvet forkert af vejen.

Hvad skal i køleskabet og hvad skal ikke?

Siden det kan være besværligt at huske præcist hvad, man skal opbevare hvor, har hun sat ord på, hvordan man skal opbevare 11 populære fødevarer, og hvilke af dem man skal have stående i køleskabet. Blandt dem er både appelsiner, brød og ikke mindst kaffebønner.

For dine kaffebønner har det faktisk ikke godt af at blive opbevaret inde i køkkkenskabet sammen med salt, sukker, te og marmlade. Men hvor skal kaffen så stå?

Klik dig gennem galleriet og få svaret på det spørgsmål. Så kan du også lære om opbevaring af både olie, appelsiner og meget, meget andet.

Del din kommentar