Skip to main content

Han forfinede stregkoden: Nu er George død

Han hyldes for sit bidrag til menneskeheden.

Der findes mange typer stregkoder, og de er alle med til at lette hverdagen for rigtig, rigtig mange mennesker. Foto: Henning Bagger/Scanpix.
Der findes mange typer stregkoder, og de er alle med til at lette hverdagen for rigtig, rigtig mange mennesker. Foto: Henning Bagger/Scanpix.
George Laurer stod bag stregkoden, og den tilhørende scanner, som vi kender den i dag. Foto: PhilFree/Wikimedia Commons.
George Laurer stod bag stregkoden, og den tilhørende scanner, som vi kender den i dag. Foto: PhilFree/Wikimedia Commons.

George Laurer er et af den slags mennesker, samfundet skylder en tak, skønt de færreste nok ved, hvem han var.

Den amerikanske elektrotekniker var i mange år ansat hos IBM, og her var han med til at forfine en opfindelse, der i dag sparer mennesker for en masse tid og besvær.

Artiklen fortsætter under videoen 

BBC skriver, at George Laurer var med til at opfinde det stregkodesystem, vi bruger i dag, og netop i dag virker stregkoder nok som en så stor selvfølgelighed, at der nok er flere, der ikke husker en tid, hvor stregkoder ikke eksisterede.

En historisk pakke tyggegummi

Men vi skal faktisk ikke så langt tilbage i tiden, nærmere bestemt til sommeren 1974, før vi er der, hvor stregkodesystemet blev brugt kommercielt for første gang.

Der findes med andre ord en skæringsdato, 26. juni 1974, og før den dato, fandtes der slet og ret ikke et system til at kategorisere og holde styr på varer på for eksempelvis supermarkeder.

Det var først, da George Laurers arbejde blev frigivet til et supermarked, og en pakke tyggegummi blev scannet og solgt til en kunde (pakken med tyggegummi er i øvrigt i dag udstillet på museum), før stregkoderevolutionen var igang.

Tak til George

IBM hylder selv George Laurer på deres hjemmeside.

– Han opfandt en nem og pålidelig måde, hvorpå vi kunne kode og afkode UPC-data, skriver IBM.

UPC står for Universal Product Code, og det er det stregkodesystem, der bruges i blandt andet USA, Canda og Europa den dag i dag.

Ifølge BBC fandtes den grundlæggende idé til et stregkodesystem allerede, før George Laurer begyndte ar arbejde med det.

Det var dog først, da han opfandt en scanner, der kunne aflæse koderne digitalt, at revolutionen kunne begynde.

Det var også ham, der valgte, at stregkoder skal bestå af striber, da de var lettest at printe og sætte på varer af forskellige typer.

– UPC revolutionerede snart sagt enhver industri i hele verden, og systemet bruges den dag i dag, skriver IBM i deres hyldest af Laurer.

George Laurer døde, ifølge BBC, 5. december.

Del din kommentar