Skip to main content

Helbreder homoseksuelle med stød

Irans brug af torturmetoder i behandling af mindreårige homoseksuelle, som det islamiske regime anser for ”syge”, vækker bekymring

Irans udenrigsminister Javad Zarif begrunder torturmetoder med moralske principper. Foto: Fausto Torrealba/REUTERS

Irans udenrigsminister Javad Zarif begrunder torturmetoder med moralske principper. Foto: Fausto Torrealba/REUTERS

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.dk.
Under Islamisk Stats kortvarige eksistens i Irak og Syrien levede homoseksuelle et farligt liv. Blev de afsløret, sørgede kalifatets krigere for at kaste dem i døden fra høje bygninger.

I den islamiske republik Iran, der selv var med til at nedkæmpe Islamisk Stat, er situationen for homoseksuelle ikke meget anderledes. Det skriver Kristeligt Dagblad.

En nylig FN-rapport beskriver Irans behandling af homoseksuelle og giver udtryk for bekymring over ayatollahstyrets behandling af især mindreårige homoseksuelle.

”Den særlige rapportør er bekymret over rapporter om, at homoseksuelle børn bliver udsat for elektriske stød, hormonbehandling og behandling med stærke psykoaktive lægemidler,” står der i rapporten fra Javaid Rehman, FN’s særlige rapportør for menneskerettighedssituationen i Iran.

”Det er tortur, grusom, umenneskelig og nedværdigende behandling, hvor Iran forsømmer sine forpligtelser i henhold til den internationale konvention om borgerlige og politiske rettigheder samt konventionen om barnets rettigheder,” konkluderer rapporten.

Homoseksuelle får elektrochok

Mens Iran opretholder og udfører dødsstraf for samleje mellem personer af samme køn, er det regimets opfattelse, at homoseksualitet blandt mindreårige kan og bør ”helbredes”. Ifølge FN-rapporten anses homoseksualitet i Iran som en kønsidentitetsforstyrrelse, der kan kureres.

Ofte omtaler myndighederne homoseksuelle som ”undermennesker og syge”. Det fremgår ikke af rapporten, om de elektriske stød gives i form af elektrochok – det vil sige som en i denne sammenhæng groft fejlanbragt psykiatrisk behandling – eller som utilsløret tortur.

I en udtalelse til Jerusalem Post kalder den britiske menneskerettighedsaktivist Peter Tatchell rapportens indhold for ”en chokerende afsløring”.

”Irans mishandling af homoseksuelle kan sidestilles med nazisternes og andre fascistiske regimers mishandling af denne befolkningsgruppe,” siger Peter Tatchell, der også mener, at rapporten bekræfter Irans systematiske forfølgelse af kvinder, kritikere, rettighedsaktivister samt etniske og religiøse minoriteter.

“Der findes ikke homoseksuelle”

I denne uge har Kristeligt Dagblad været i kontakt med en ung homoseksuel iransk mand, der de seneste år også har deltaget i protesterne mod det iranske styre. Han er bange for myndighederne, fordi de både kan straffe ham for at have deltaget i demonstrationer og for det faktum, at han er homoseksuel.

FN-rapporten peger på, at homoseksuelle ikke nyder retfærdig rettergang i Iran. I 2007 under et besøg på Columbia University i New York sagde Irans daværende præsident, Mahmoud Ahmadinejad, at der ikke findes homoseksuelle i Iran.

Senere blev udtalelsen rettet til, at der i hvert fald ikke var så mange homoseksuelle i Iran som i USA.

Krav om moralsk opførsel

På en pressekonference i 2019 svarede Irans nuværende udenrigsminister, Javad Zarif, på kritikken af Iran for henrettelse af homoseksuelle.

”Vores samfund har moralske principper. Og vi lever i overensstemmelse med disse principper. Disse er moralske principper om folks opførsel generelt. Og det betyder, at loven respekteres, og loven overholdes,” sagde Javad Zarif.

Ifølge Wikileaks-dokumenter fra 2008 har Iran officielt henrettet mellem 4000 og 6000 homoseksuelle, siden revolutionen i 1979 banede vej for det nuværende ayatollahstyre.

Del din kommentar