Helt ny type køretøj kan snart indtage cykelstierne

En ny type hurtigere elcykler skal kunne køres på cykelstien af personer ned til 15 år. Cyklistforbundet advarer om, at det vil koste liv.

Cyklistforbundet mener, det er en dårlig idé at give tilladelse til hurtigere elcykler. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

En ny forsøgsordning med cykler, der kan køre 45 km/t ved hjælp af en motor – såkaldte speed pedelecs – er nu sendt i høring. Det skriver Ingeniøren.

Forsøgsordningen går ud på, at cyklerne på en lang række områder ikke længere kategoriseres som store knallerter, men i stedet skal leve op til lidt løsere regler, oplyser Færdselsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Speed pedelecs er ikke almindelige elcykler, da en elcykel kun kan køre ved gå-hastighed, hvis ikke cyklisten træder rundt i pedalerne, hvorimod en speed pedelec på en egen hånd kan nå op i nærheden af 20 km/t uden pedalkraft.

Samtidigt vil en elcykels motor typisk slå fra, hvis man når over 25 km/t – dette sker først ved 45 km/t for en speed pedelec, der derfor indtil videre har været kategoriseret som en stor knallert, men det skal altså nu laves om i forsøgsordningen.

Enstemmigt vedtaget

Når de ikke længere bliver kategoriseret som store knallerter, vil speed pedelecs derfor ikke hverken kræve stort knallertkørekort, indregistrering eller nummerplade. Samtidigt sættes aldersgrænsen ned fra 18 til 15 år for føreren. Det betyder også, at en speed pedelec skal kunne køre på cykelstien.

Høringsbrevet viser desuden en række forslag til ændringer i reglerne for speed pedelecs. Det betyder, at lygterne altid skal være tændt, at der skal bruges cykelhjelm fremfor styrthjelm, samt at spiritus- og narkokørsel vil blive sanktioneret på samme måde som for kørsel på en lille knallert.

Forsøgsordningen bliver indført, efter at Folketinget 12. december enstemmigt vedtog en ændring i færdselsloven. Der sker en hurtig udvikling på transportområdet, hvor der udvikles køretøjer så hurtigt, at det er nødvendigt, at ministeren kan nedsætte regler på bekendtgørelsesniveau.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår den juridiske definition af en speed pedelec:

“En speed pedelec er i sin udformning en cykel med en elmotor. Denne køretøjstype er dog ikke identisk med de elcykler, som er reguleret i bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. En speed pedelec adskiller sig fra den almindelige kendte elcykel, idet den kan køre mere end 6 km i timen på ren motorkraft, typisk 18 km i timen, uden at føreren samtidigt træder i køretøjets pedal.”

Cyklistforbundet: Det vil koste liv

Der er dog risikabelt at tillade de hurtige elcykler på cykelstierne sammen med andre bløde trafikanter, mener Cyklistforbundet.

– Det er decideret tankeløst, uansvarligt og ekstremt usikkerhedsskabende at åbne op for, at de må køre på cykelstierne, siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet til Ingeniøren.

Han understreger, at en lang række af forslagene kan være fine, da speed pedelecs er både sundere og grønnere end en knallert, der er teenageres oplagte alternativ. Men det ændrer ikke på problematikken i at tillade speed pedelecs på cykelstien.

– Det vil udgøre en kæmpe sikkerhedsrisiko. Hvis man bare lader det her passere, som det står, så vil det koste liv, og flere vil lade være med at cykle pga. øget utryghed på cykelstierne, forklarer Klaus Bondam.

Ingeniøren har kontaktet Rådet for Sikker Trafik, der dog på grund af vinterferie ikke har kunnet svare indenfor deadline. Rådet henviser i stedet til sit høringssvar, der blev lavet i forbindelse med lovændringen. Det siger:

– Grundlæggende er Rådet for Sikker Trafik bekymret for denne udvikling, da højere hastigheder – og især store forskelle i hastigheder mellem forskellige transportmidler på samme areal – utvivlsomt vil betyde flere tilskadekomne.

Det skal dog understreges, at kritikken ikke er rettet specifikt mod speed pedelecs, men snarere en lang række mindre motoriserede køretøjer.

Ordfører stoler på styrelsen

Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører for Venstre, har ikke læst udkastet til forsøgsordningen igennem, men har fuld tillid til, at Færdselsstyrelsens udspil ikke betyder, at det bliver mindre sikkert på de danske cykelstier.

– Færdselsstyrelsen er jo den øverste myndighed på området, så jeg stoler på, at deres forslag er fornuftigt og gennemtænkt, siger han til Ingeniøren.

Han forklarer, at styrelsen har fået ansvaret for at lave udspil, der, i forlængelse af ovennævnte lovændring, skal sørge for, at Danmark har trafikregler, der følger med teknologien.

– Alle de nye køretøjer er på vejene under alle omstændigheder. Vi skal sikre, at vi har moderne, fornuftige og sikre regler for dem, afslutter han.

Powered by Labrador CMS