Her er de fem råd til en sund madpakke

Der er forskellige kostråd, man kan følge, hvis man ønsker at lave en sund og nærende madpakke både til sig selv og ens børn.

Udgivet Opdateret

Maden er brændstoffet til dagen på arbejdet eller i skolen, og derfor er det vigtigt at få lavet sig en god og nærende madpakke hver dag.

Men hvad skal en næringsrig madpakke så indeholde? Ifølge Lene Sølvkær Nielsen, der er klinisk diætist hos Østerbrodiætisterne, kan svaret ligge i Fødevarestyrelsens såkaldte fem-fingers-model.

Her er huskemodellen

Det er en huskemodel for, hvad man bør putte i madkassen.

De fem råd er, at man skal have noget godt brød (rugbrød eller fuldkornsbrød), grønt (salat eller gnavegrønt), pålæg (uden for meget fedt), fisk (mindre slags fiskepålæg) og frisk frugt med.

Har man det med på madpakken, er man godt klædt på til dagen, lyder det fra diætisten.

Groft rugbrød

I forhold til brødet er det ifølge Lene Sølvkær Nielsen vigtigt, at brødet er fiberrigt – gerne groft rugbrød.

– Det er blevet mere og mere populært med andre brødtyper. Her er det vigtigt, at der er nok fibre i, så det mætter ordentligt. Ofte er der et orange fuldkornsmærke på pakkerne, som man kan kigge efter. Det indikerer nemlig, at der både er fuldkorn og fibre i brødet, siger Lene Sølvkær Nielsen til Ritzau Fokus.

Hun fortæller, at fiberindholdet i brød, som ikke er rugbrød, gerne skal ligge på mindst otte gram per 100 gram. Rugbrød er dog at foretrække, da et kernefyldt rugbrød er med til at give et godt og stabilt blodsukker.

Vær kreativ med grønt

Når vi taler om grønt, kan man også være mere kreativ end blot at lægge et stykke bladsalat under pålægget.

– Agurk og tomat er de populære valg, som dog ikke indeholder mange fibre. Her kan for eksempel gulerødder og majs være gode alternativer for at give en god mæthed, siger hun og anbefaler, at man prøver at tænke de grove grøntsager ind i madpakken.

Vælg magert pålæg

Ved pålægget er det vigtigt, at det ikke indeholder for meget fedt. Men også her er der et mærke, man altid kan kigge efter i køledisken.

– Det anbefales, at der højst må være 10 gram fedt per 100 gram (i pålægget red.). Der kan man også kigge efter det pålæg med det grønne nøglehulsmærke, hvilket er et udtryk for, at der er mindre fedt i produktet, men også at der er mindre sukker og salt, siger Lene Sølvkær Nielsen.

Fisk er vigtigt

D-vitamin, du blandt andet får fra fisk, er også en af de vigtige grene i de fem råd. Fisk kan heldigvis fås på mange måder.

– Det kan sagtens være fisk på dåse – eksempelvis makrel i tomat eller tun på dåse. Tun kan man blandt andet bruge til at lave en tunsalat. Rejer eller laks er også en mulighed, og torskerogn er der også mange, der kan lide, siger Lene Sølvkær.

Du skal have fisk to gange om ugen

Nogle børn er ikke meget for at have fisk med på madpakken. Derfor er det vigtigt at få fisk om aftenen i stedet for – gerne to gange om ugen.

Den sidste del af fem-fingers-modellen er frugt. Her er det ikke så vigtigt, hvilken type frugt man tager med. Så længe det bare er frisk frugt, lyder rådet fra Lene Sølvkær Nielsen.

– Det vigtigste er bare, at man får puttet noget frugt med i madpakken. Tørret frugt som rosiner er mere kalorieholdigt, hvis det er til børn, der har problemer med vægten. Så er frisk frugt bedre, og bær kan også være en god mulighed, siger Lene Sølvkær Nielsen.

Se i galleriet, hvad du skal have med på madpakken.

 

Læs mere her.

Kilder: Lene Sølvkær Nielsen, Fødevarestyrelsen.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS