Skip to main content

Her er tegnene på tarmkræft, du ikke må ignorere

Symptomer på tarmkræft kan være blandet andet blod i afføringen. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på uregelmæssigheder i din afføring.

Maveproblemer, eksempelvis i form af mavesmerter, luft i maven over længere tid eller en vekslen mellem forstoppelse og tynd afføring, kan være symptomer på tarmkræft. Foto: Scanpix

Maveproblemer, eksempelvis i form af mavesmerter, luft i maven over længere tid eller en vekslen mellem forstoppelse og tynd afføring, kan være symptomer på tarmkræft. Foto: Scanpix

Der findes mere end bare én slags tarmkræft, og der er stor forskel på de symptomer på tarmkræft, der kan betyde, at du er alvorligt syg. Tarmkræft er nemlig en af de mest almindelige kræftformer hos både kvinder og mænd. Hvert år dør cirka 2000 personer af tyk- og endetarmskræft, der er to af formerne, anslår Sundhedsstyrelsen.

For mænd gælder det, at både tyktarms- og endetarmskræft er blandt de fem hyppigste forekomster af den frygtede sygdom, og til sammen rammes omtrent 3500 mænd om året af disse kræftformer, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Hos kvinderne er det i omegenen af 1800 om året, der bliver ramt af tyktarmskræft, mens endetarmskræft ikke er i top fem. Foruden de to nævnte kræftformer er der også tyndtarmskræft.

Symptomer på tyktarmskræft

Der er flere symptomer på kræft i tyktarmen, du bør være opmærksom på, og opfordringen fra både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse lyder, at du skal søge læge, såfremt du oplever nogle af de nævnte problemer.

For at undgå unødvendige forskrækkelser skal du dog være opmærksom på, at nogle af symptomerne på tyktarmskræft kan skyldes almindelige fordøjelsesproblemer. “Men du bør gå til læge, hvis du er i tvivl, så lægen kan udelukke kræft“, lyder opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere om kræftformer her under.

Symptomer på endetarmskræft

Foruden tyktarmskræft er endetarmskræft den hyppigste kræftsygdom, der rammer mænds tarme. Mange symptomer på endetarmskræft er de samme som ved tyktarmskræft, men det er også i denne forbindelse værd at understrege, at mange af symptomerne kan være almindelig dårligdom og altså ikke kræft.

Symptomer på kræft i endetarmen kan dog også opstå på mere akut vis, så hvis du pludselig får meget voldsomme mavesmerter, kan det altså godt være, at du ikke nødvendigvis har kræft, men at der i stedet er tale om såkaldt tarmslyng. Det kræver akut operation.

Læs mere om kræftformer her under.

Symptomer på tyndtarmskræft

Straks bliver det meget sværere, for symptomer på tyndtarmskræft er ofte meget sjældne. Det er derfor meget besværligt selv at holde øje med, at der kan være noget galt. Det samme gør sig gældende for kræft i tolvfingertarmen. Det betyder, at symptomer på tarmkræft i tynd- eller tolvfingertarm kan opstå meget pludseligt.

Knuder i tolvfingertarmen kan dog både være godartede og ondartede, samtidig med, at de er meget små. Det gør dem ofte lette at behandle. Symptomerne er ofte de samme, uanset om knuden er ondartet eller godartet.

Læs mere om kræft her:

Del din kommentar