Skip to main content

Her har indbrudstyvene haft mest travlt

Indtil videre er det politiet på Fyn og i Nordsjælland, der har fået flest anmeldelser om indbrud torsdag.

Antallet af indbrud fordelt over hele året er faldende. Arkivfoto: Ritzau Scanpix.

Antallet af indbrud fordelt over hele året er faldende. Arkivfoto: Ritzau Scanpix.

Landets politikredse har fredag morgen kendskab til 56 anmeldelser om indbrud i boliger begået 24. december.

Det oplyser Rigspolitiet, der fører statistik over indbrud i juletiden.

Dermed har politiet modtaget i alt 305 anmeldelser siden 18. december, som i politiets opgørelse tæller som starten på julesæsonen.

Umiddelbart tyder tallene på et fald i antal indbrud, men det kan være svært at sammenligne med de foregående år allerede første juledag, da mange anmeldelser kan komme i dagene efter.

Tallene er opgjort på gerningstidspunktet og ikke på tidspunktet for anmeldelsen. Derfor vil eksempelvis en anmeldelse til politiet 26. december af et indbrud begået 24. december senere blive føjet til de 305.

De foregående tre år har der været anmeldt mellem 607 og 641 indbrud mellem 18. december og 24. december.

Baseret på de tal, der forelægger fredag morgen, er det Nordsjællands Politi og Fyns Politi, der har modtaget flest anmeldelser indtil videre. Her har man fået henholdsvis 13 og 12 anmeldelser.

Rigspolitiet offentliggør dagligt en opdatering af statistikken over indbrud indtil 28. december.

Færre indbrud igen i år

Generelt set har der været færre indbrud hele året i 20+20 sammenlignet med 2019. Og går man 10 år tilbage er antallet af indbrud mere end halveret.

Hvor der i 2010 var cirka 44.000 indbrud i privat beboelse, så har politiet indtil videre i år registret cirka 16.500.

Henrik Sønderby, som er leder af Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet, glæder sig over det lave tal, som følger den generelle tendens for de seneste ti år, men alligevel tegner til at blive ekstraordinært lavt – også selvom alle jule-indbruddene af gode grunde ikke er talt med endnu.

-Selvom jule-indbruddene ikke er talt med endnu, ender vi på et markant lavere antal end i 2019, hvor der blev anmeldt cirka 29.000 indbrud i privat hjem, siger han.

Målrettet indsats

Henrik Sønderby fortæller, at forklaringen på det seneste årtis drastiske fald i indbrud i private hjem, blandt andet skal findes i politiets målrettede indsats mod at forebygge indbrud, som bl.a. har ført til, at borgerne er blevet bedre til at sikre deres hjem. Men han påpeger også, at dette års lave antal anmeldelser ikke alene kan tilskrives politiets indsats og bedre sikring af folks hjem. Coronaen spiller nemlig også en rolle.

-Det forgangne år har været meget specielt på mange måder. På grund af corona har vi rejst mindre, gået mindre ud og arbejdet mere hjemme, hvilket jo i sagens natur gør det sværere for tyvene at begå indbrud. Så det har helt sikkert været en medvirkende faktor, lyder det.

Skal længere ned

Men selvom det går den rigtige vej, skal indbrudstallene ifølge Henrik Sønderby gerne længere ned – derfor arbejder politiet fortsat målrettet på både at oplyse om, hvordan man kan sikre sit hjem bedre, og på at efterforske og anholde gerningsmændene, når indbruddene har fundet sted.

-Politiet arbejder i dag meget analytisk for bedre at kunne forudse, hvor og i hvilke tidsrum indbruddene vil blive forøvet. På den måde kan vores patruljer i langt højere grad virke præventive og lokalisere evt. gerningsmænd. Vi har i stigende grad med organiseret og grænseoverskridende kriminalitet at gøre på indbrudsområdet, hvilket gør det sværere og mere tidskrævende at efterforske. Derfor er vores efterforskning også mere specialiseret og rettet imod den organiserede kriminalitet, siger Henrik Sønderby, der er chef for Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet.

Del din kommentar