Her kan du købe dyre vitaminer for en slik

B12-vitamin er en bekostelig omgang herhjemme. Men tager du over grænsen og til Tyskland koster det en slik.

Udgivet Opdateret

Det skønnes, at flere end 100.000 danskere er i behandling for mangel på b12-vitamin.

Og det er en dyr omgang. JydskeVestkysten skriver, at ti ampuller med vitaminet herhjemme koster små 2100 kroner.

Men det er der råd for. For i Tyskland koster de en slik sammenlignet med i Danmark. Det fortæller den tidligere Sønderborg-borgmester A.P. Hansen til avisen.

Han har nemlig været i Tyskland for at hente ampuller. Der måtte han slippe 61 kroner for ti ampuller med vitaminet:

– Jeg ville ærligt talt føle mig snydt, hvis jeg betalte så meget mere for de vitaminer i Danmark. Så jeg kørte til Flensborg. Det var min datter, der anbefalede mig det. Hun tager også B12, og hun vidste derfor, at det er meget dyrt i Danmark, fortæller A.P. Hansen til JydskeVestkysten.

Faste priser i Danmark

Grunden til, at medicinen er så dyr i Danmark er ifølge analysechef i Danmarks Apotekerforening Per Nielsen, at der ikke er megen konkurrence på medicinen herhjemme.

– Så uanset om man sælger billig medicin til 40 kroner eller meget dyr medicin til måske 1000 kroner, så får apotekeren det samme for at sikre, at patienten får den rette medicin til den laveste pris, siger Per Nielsen. Patienten eller kunden skal altid tilbydes det billigste alternativ. Den frie prisdannelse er altså i producentledet – ikke hos apotekerne, siger Per Nielsen til JydskeVestkysten.

Årsager til b12-mangel

Grunden til at nogle mennesker kommer til at mangle B12-vitamin skyldes for det meste enten, at man ikke får nok af vitaminet gennem kosten, eller at patientens krop har svært ved at optage stoffet.

Man får typisk b12 vitamin gennem kosten ved at spise animalske produkter som æg, mælk og kød, men hvis man for eksempel er vegetar eller veganer kan det komme til at knibe med at få nok af vitaminet gennem kosten ifølge Sundhed.dk.

I galleriet over artiklen kan du se, hvordan man kan få masser af B12-vitamin gennem kosten.

Han fortæller, at priserne på medicin i Danmark normalt er blandt de billigste i Europa – men ikke på lige præcis B12-ampullerne:

Powered by Labrador CMS