Skip to main content

Husk at vandsikre huset før ferien: Sådan gør du

Nogle vandskader kan forebygges, hvis du tager dine forholdsregler inden ferien.

Det er vigtigt at forsøge at undgå vandskader på huset. Når du alligevel er i gang med at sikre huset mod vand, bør du også sikre huset mod indbrud. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU SIKRER DIT HUS MOD INDBRUD I FERIEN. Foto: Scanpix.
Det er vigtigt at forsøge at undgå vandskader på huset. Når du alligevel er i gang med at sikre huset mod vand, bør du også sikre huset mod indbrud. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU SIKRER DIT HUS MOD INDBRUD I FERIEN. Foto: Scanpix.
Lad hjemmet se beboeligt ud
Selvom det er rart at komme hjem til et ryddeligt hjem, skal du ikke rydde for meget op, før du tager på ferie, for så kan tyven let se, at du ikke er hjemme. Lad endelig børnenes legetøj eller en cykel ligge fremme i haven og sæt gerne en kaffekop frem på stuebordet. (Foto: Shutterstock)
Lad hjemmet se beboeligt ud Selvom det er rart at komme hjem til et ryddeligt hjem, skal du ikke rydde for meget op, før du tager på ferie, for så kan tyven let se, at du ikke er hjemme. Lad endelig børnenes legetøj eller en cykel ligge fremme i haven og sæt gerne en kaffekop frem på stuebordet. (Foto: Shutterstock)
Træk gardinerne fra
Nedrullede persienner og lukkede gardiner ved højlys dag vidner om, at der ikke er nogen i huset, så rul dem op, så det ser ud som om, at du er hjemme. Men tænk på, hvad tyven kan se gennem vinduerne. Sørg for at værdifulde ting ikke er synlige udefra. (Foto: Shutterstock)
Træk gardinerne fra Nedrullede persienner og lukkede gardiner ved højlys dag vidner om, at der ikke er nogen i huset, så rul dem op, så det ser ud som om, at du er hjemme. Men tænk på, hvad tyven kan se gennem vinduerne. Sørg for at værdifulde ting ikke er synlige udefra. (Foto: Shutterstock)
Fjern afskårne blomster og stearinlys
Visne blomster og stearinlys, der er smeltet i varmen, vidner om, at der i en længere periode ikke har været nogen i hjemmet, så inden du tager afsted, bør du fjerne stearinlys fra vinduerne og smide buketterne ud. (Foto: Shutterstock)
Fjern afskårne blomster og stearinlys Visne blomster og stearinlys, der er smeltet i varmen, vidner om, at der i en længere periode ikke har været nogen i hjemmet, så inden du tager afsted, bør du fjerne stearinlys fra vinduerne og smide buketterne ud. (Foto: Shutterstock)
Fjern stiger og haveredskaber
Når du sikrer dit hus, skal du tænke som tyven. En tyv vil altid vælge at begå indbrud, hvor det er let tilgængeligt og en stige, der står frit fremme, er jo nem at bruge. Haveredskaber er også tyvens bedste ven, da de kan bruges til at brække døre og vinduer op med, så sørg for at de er låst godt afvejen i redskabsskuret. (Foto: Shutterstock)
Fjern stiger og haveredskaber Når du sikrer dit hus, skal du tænke som tyven. En tyv vil altid vælge at begå indbrud, hvor det er let tilgængeligt og en stige, der står frit fremme, er jo nem at bruge. Haveredskaber er også tyvens bedste ven, da de kan bruges til at brække døre og vinduer op med, så sørg for at de er låst godt afvejen i redskabsskuret. (Foto: Shutterstock)
Luk dørene i boligen
Langt de fleste åbner alle de indvendige døre, når de tager på ferie, så luften kan cirkulere rundt i hjemmet. Men åbne døre gør det også meget lettere for tyven at få et overblik over, om der er nogen hjemme. Hvis du lukker dørene, kan tyven derimod ikke vide, om der er en i rummet ved siden af, og det gør dit hjem mindre attraktivt som mål. (Foto: Shutterstock)
Luk dørene i boligen Langt de fleste åbner alle de indvendige døre, når de tager på ferie, så luften kan cirkulere rundt i hjemmet. Men åbne døre gør det også meget lettere for tyven at få et overblik over, om der er nogen hjemme. Hvis du lukker dørene, kan tyven derimod ikke vide, om der er en i rummet ved siden af, og det gør dit hjem mindre attraktivt som mål. (Foto: Shutterstock)
Brug lyset
Når hjemmet ser forladt ud, indbyder det til besøg af uindbudte. Derfor er det en god idé at have lidt lys tændt, selvom du er bortrejst. Til formålet kan du bruge automatiske tænd/sluk-ure, som i løbet af dagen tænder og slukker for forskellige lyskilder. Det kan også være en god idé, at installere en lampe uden for, der tænder ved bevægelse, for det kan have en afskrækkende effekt på tyven. (Foto: Shutterstock)
Brug lyset Når hjemmet ser forladt ud, indbyder det til besøg af uindbudte. Derfor er det en god idé at have lidt lys tændt, selvom du er bortrejst. Til formålet kan du bruge automatiske tænd/sluk-ure, som i løbet af dagen tænder og slukker for forskellige lyskilder. Det kan også være en god idé, at installere en lampe uden for, der tænder ved bevægelse, for det kan have en afskrækkende effekt på tyven. (Foto: Shutterstock)
Omdiriger posten
Hvis din postkasse bugner med breve, reklamer og aviser, er det ikke svært at regne ud, at du er bortejst, så sørg for at få din post omdirigeret. Det gør du på postnord.dk. Alternativt kan du få naboen til at tømme postkassen for dig. (Foto: Shutterstock)
Omdiriger posten Hvis din postkasse bugner med breve, reklamer og aviser, er det ikke svært at regne ud, at du er bortejst, så sørg for at få din post omdirigeret. Det gør du på postnord.dk. Alternativt kan du få naboen til at tømme postkassen for dig. (Foto: Shutterstock)
Undgå opdateringer på Facebook
Det kan være fristende at blære sig lidt på Facebook med et billede af en eksotisk drink, eller en smuk solnedgang under fjerne himmelstrøg, men pas på med det, for tyvene holder måske øje med dig på Facebook. (Foto: Shutterstock)
Undgå opdateringer på Facebook Det kan være fristende at blære sig lidt på Facebook med et billede af en eksotisk drink, eller en smuk solnedgang under fjerne himmelstrøg, men pas på med det, for tyvene holder måske øje med dig på Facebook. (Foto: Shutterstock)
Gem de dyre ting
Tyvene går – selvfølgelig – efter hjem med dyre ting. Bærbare computere, smykker, penge dyrt elektronik bør du gemme afvejen, så tyven måske ikke når eller formår at grave det frem. Vær gerne lidt kreativ. Gem gulduret mellem gryderne eller computeren mellem håndklæderne. (Foto: Shutterstock)
Gem de dyre ting Tyvene går – selvfølgelig – efter hjem med dyre ting. Bærbare computere, smykker, penge dyrt elektronik bør du gemme afvejen, så tyven måske ikke når eller formår at grave det frem. Vær gerne lidt kreativ. Gem gulduret mellem gryderne eller computeren mellem håndklæderne. (Foto: Shutterstock)
Brug nabohjælp
Fortæl dine naboer, at du tager på ferie. Brug fx den digitale feriekalender på nabohjælp.dk, hvor du kan oprette din ferie, så dine betroede naboer automatisk får besked. Aftal med naboerne, at de ser efter dit hus – i den digitale feriekalender får du besked, når dine naboer har tjekket din bolig. Lad fx naboerne fylde skraldespanden, tømme postkassen og parkere deres bil i indkørslen, så det ser beboet ud. (Foto: Shutterstock)
Brug nabohjælp Fortæl dine naboer, at du tager på ferie. Brug fx den digitale feriekalender på nabohjælp.dk, hvor du kan oprette din ferie, så dine betroede naboer automatisk får besked. Aftal med naboerne, at de ser efter dit hus – i den digitale feriekalender får du besked, når dine naboer har tjekket din bolig. Lad fx naboerne fylde skraldespanden, tømme postkassen og parkere deres bil i indkørslen, så det ser beboet ud. (Foto: Shutterstock)

Du har slukket for strømmen, tjekket vinduerne og fået naboen til at tømme postkassen. Men har du husket at vandsikre huset, inden du rejser på ferie?

Hvis svaret er nej, er du langtfra den eneste, fortæller Tine Nielsen, der er arkitekt og specialist i bygningsregler hos boligejernes videncenter Bolius.

– Mange glemmer, at vandet kan løbe, eller at der kan komme en vandskade, siger hun.

Et piblende vandrør eller en bristet installation kan lave omfattende skader, hvis vandet får lov til at sive i de uger, du er på ferie.

Luk hovedhanen

Men det kan relativt let undgås, fortæller Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne, som repræsenterer VVS- og installationsbranchen.

– Hvis man lukker på hovedhanen, som sidder lige før vandmåleren, så kan der ikke løbe mere vand ud, end der allerede står i rørene i forvejen, siger han.

Dette garderer ikke mod regnvand i kælderen eller skader på de rør, som fører vandet hen til huset. Men det begrænser skaderne fra de rør, som løber inde i huset.

– Der er ikke noget i huset, som tager skade af, at man lukker for vandet, fortæller Birger T. Christiansen.

Undgå firecifret vandregning

På den måde undgår du også, at vandet står og løber fra en utæt hane, mens du er på ferie.

– Vi har fået henvendelser fra folk, hvor toilettet har løbet i hele ferien, og det kan i værste fald løbe op i en firecifret vandregning, fortæller Tine Nielsen fra Bolius.

Hun råder i samme vending til, at du kaster et blik på dine tagrender og nedløbsrør. For sommermånederne er også højtid for voldsomme regnskyl og vand, som kan trænge ind i huset udefra.

Artiklen fortsætter under videoen

– Hvis tagrenderne er fulde af blade, grene, skidt og møg, risikerer man, at der opstår en lille dæmning i nedløbsrøret. Og så pibler vandet ud over tagrenden, hvor det kan fugte huset op, siger hun.

De fleste huse kan sagtens klare en ordentlig byge. Men meget vand på forkerte steder er problematisk, især hvis det ikke kan løbe væk.

– Det kan give råd, svamp og nedbryde konstruktionerne, siger Tine Nielsen.

Undgå indbrud

Når du nu er i gang med at sikre boligen mod vandskader, kan du desuden lige så godt sikre dit hus mod indbrud.

Ferieperioden er nemlig højsæson for indbrud.

I galleriet ovenfor kan du se gode tips til, hvordan du gør.

Del din kommentar