Husstøvmider: Sådan undgår du de klamme kryb

Rigtig mange danskere lider af allergi overfor husstøvmider. Her kan du se, hvordan du effektivt kommer af med krybene.

Udgivet Opdateret

Der er forholdsvis mange danskere, der er allergiske overfor husstøvmider.

Således har Astma-Allergi Danmark tidligere anslået, at omkring en halv million danskere over lider af netop den type allergi.

Symptomer på, at man lider af husstøvmideallergi kan blandt andet være høfebersymptomer, astma eller forværring af børneeksem ifølge Astma-Allergi Danmark.

Symptomerne forekommer hele året, men kan især være slemme om morgenen og aftenen.

Oplever man symptomer på husstøvmideallergi, er det en god idé at søge læge.

Husstøvmider

  • Husstøvmider er små, hvide, 8-benede dyr, som du ikke normalt kan se med det blotte øje. De måler fra 0,1 til 0,6 mm.
  • Husstøvmider lever omkring 3-5 måneder. Igennem sin levetid lægger en husstøvmidehun 40-80 æg. Æggene klækker efter 1-2 uger, og i løbet af 4-8 uger gennemgår husstøvmiden flere stadier fra larve til voksen mide.
  • Husstøvmider lever blandt andet af afstødte hår og hudskæl fra mennesker og dyr. Dem er der masser af i sengemiljøet. Et menneske afgiver ½ -1 g hudskæl om dagen. Alene den mængde er nok til at brødføde flere tusinde husstøvmider i et helt år, så der er normalt ikke mangel på føde.
  • Det er ikke mængden af støv i boligen, der bestemmer, hvor mange husstøvmider der er. Husstøvmiderne formerer sig med en hastighed, der afhænger af temperaturen og luftfugtigheden i rummet. De optager nemlig fugt gennem huden, så de tørrer ud og dør, hvis luftfugtigheden er lav nok. De bedste levevilkår for husstøvmider er ved 17-32 grader C, og når den relative luftfugtighed er mellem 55 og 75% RF (RF=relativ luftfugtighed).

Kilde: Astma-Allergi Danmark

I galleriet ovenfor kan du se gode tips til, hvordan du undgår husstøvmider i din bolig.

Powered by Labrador CMS