Hvor længe varer influenza – fra smitte til raskmelding?

Det kan føles som om, der ingen ende er på den frygtede sygdom. Men typisk går den alligevel over. Se her, hvornår du er på benene igen.

Hvor længe skal du være sengeliggende, hvis du bliver smittet med influenza? Få svaret i artiklen. Klikker du videre, så kan du se, hvordan du UNDGÅR at blive smittet. Foto: Colourbox.
Hvor længe skal du være sengeliggende, hvis du bliver smittet med influenza? Få svaret i artiklen. Klikker du videre, så kan du se, hvordan du UNDGÅR at blive smittet. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Hvor længe varer influenza? Det er nok et af de spørgsmål, man stiller sig selv efter at have været sengeliggende i nogle dage. Og der ingen udsigt er til bedring.

Danmark rammes hvert år af en såkaldt influenza-sæson, der nogle gange på det nærmeste kan lamme landets arbejdspladser, skoler og så videre.

For ikke lige at glemme, at den almindelig influenza koster koster mere end 1000 danskere livet. Årligt.

(Se i galleriet over artiklen, hvordan influenza smitter. Så kan du tage din forholdsregler).

Ifølge Statens Serum Institut kommer sygdommen i bølger af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts. I løbet en 10-års periode kan antallet af influenzatilfælde være markant højere – det er der, hvor der er tale om en decideret epidemi.

Sygdommen skal behandles på den måde, man skal sørge for, at virus ikke spredes i kroppen. På den måde kan man nedsætte sygdomsvarigheden med 1-2 dage.

Hvor længe varer influenza så?

Bliver du smittet med influenza, går der gerne nogle dage, før du selv bliver syg, men du begynder at smitte andre et døgn før, du selv bliver syg, og i en uges tid derefter har du så influenza. Den kan dog nogle gange være overstået tidligere – helt ned til to dage.

Og hvornår kan man så vende tilbage til livet? Til jobbet, kollegerne og vennerne?

Fakta om influenza

Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen dør mellem 1000-2000 personer årligt på grund af influenza. Er der epidemi af influenza skønnes op mod 20% af den danske befolkning at blive smittet.

Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen kan op mod 500 dødsfald potentielt forebygges hvert år, hvis den nuværende vaccinationsdækning hæves til de anbefalede 75%.

Risikogruopperne, der særligt kan drage nytte af en influenzavaccine er ældre, kronisk syge og gravide. Mere end 1.750.000 mennesker vurderes at være at finde i disse tre befolkningsgrupper.

Kilder: Sundhedsstyrelsen. 

Ikke på selve den første dag, man føler sig rask, selvom det ellers ville virke logisk. Jens Lundgren, der er formand for influenzaudvalget i Region Hovedstaden, har til TV2 fortalt, at man bør blive hjemme et døgn efter, at man har fået det godt.

Statens Serum Institut holder fra uge til uge øje med udviklingen af influenza i Danmark.

Det kan du se mere om her:

Epidemiologiske overvågning af influenza.

Laboratorieovervågning af influenza

Du kan se mere om influenzavaccination HER.

Kilder: Degule.dk, altomsundhed.dk, Statens Serum Institut.

Powered by Labrador CMS