Skip to main content

Hvor pokker er Kronprins Frederik?

Dronningen er bortrejst, men kronprinsen er regent til mandag - bortset fra i weekenden.

Kronprins Frederik er regent indtil fredag, men i weekenden tager fruen over. Foto: Scanpix

Kronprins Frederik er regent indtil fredag, men i weekenden tager fruen over. Foto: Scanpix

Det er ikke så mystisk, at dronning Margrethe, der er bortrejst i forbindelse med et besøg i England, efterlader tronen til sin førstefødte søn, kronprins Frederik, mens hun er væk.

Artiklen fortsætter under videoen.

Derimod er det værd at tage notits af, at kronprinsen blot er regent onsdag og torsdag.

Fredag er det nemlig et stykke vaskeægte danmarkshistorie, som vi er vidne til, når kronprinsesse Mary tager taktstokken. Men hvorfor er det, at kronprins Frederik ikke blot blive siddende på tronen weekenden over indtil, han igen er regent mandag?

Det er et svar, som kongehusets presseafdeling ikke kan give Newsbreak.dk torsdag formiddag, da der ikke fremgår nogle planer af de officielle programpunkter. Så hvad kronprins Frederik skal, siden han ikke kan være regent i perioden, er altså uvist.

Men kronprinsesse Mary kan altså sagtens tage pinden og være Danmarks fungerende leder weekenden over.

Rangfølge er ligegyldigt

Så kan man stille sig selv det spørgsmål, hvorfor det ikke – som så mange gange før – bliver prinsesse Benedikte eller prins Joachim, der tager sig af det ærefulde hverv.

Men her vil kongehusets pressetelefon gerne svare på spørgsmål.

– Der er ikke nogen rangfølge, når det kommer til at være rigsforstander eller regent, oplyser kongehuset presseafdeling til Newsbreak.dk.

Der kommer dog aldrig en klar besked på, hvad der forhindrer kronprinsen i at være regent lørdag og søndag – og derfor lever mystikken videre, indtil han mandag igen sætter sig i tronstolen.

Rørt kronprinsesse

Det er nemlig også ganske særligt, at det bliver kronprinsesse Mary, der skal sætte sig i stolen. Hun er nemlig en uden såkaldt blåt blod nu kan regere i Danmark. Mary er som bekendt ikke født ind i kongehuset.

Kronprinsessen blev onsdag den 2. oktober officielt udnævnt som duelig rigsforstander af Dronning Margrethe. Hun underskrev senere ved et statsråd samme onsdag en erklæring om at ville overholde Grundloven. Det gjorde det muligt at give hende titlen som rigsforstander.

Til statsrådet var dronning Margrethe, kronprins Frederik og statsminister Mette Frederiksen også til stede.

Kronprinsesse Mary fortalte dagen efter i forbindelse med et arrangement på Frydenhøjskolen i Hvidovre, hvad udnævnelsen til rigsforstander betyder for hende.

– Det er en stor ære, og jeg er dybt rørt over den tillid, der er blevet vist mig, fortalte hun ifølge B.T.

Og nu skal kronprinsessen altså kastes for løverne.

Del din kommentar