Skip to main content

I dag starter politiet landsdækkende indsats: Er du klar til et pust?

Kampagnen Stop Spritkørsel - "Klar til et pust" har kørt siden starten af sommeren. Nu sætter politiet ind med ny indsats.

I dag og i denne uge er der en god mulighed for, at du støder ind i en betjent med sådan en her. Foto: Scanpix.

I dag og i denne uge er der en god mulighed for, at du støder ind i en betjent med sådan en her. Foto: Scanpix.

I starten af sommeren 2017 igangsatte Rådet for Sikker Trafik en kampagne ved navn Stop Spritkørsel – Klar til et pust. Dengang afviklede samtlige danske politikredse en landsdækkende kontrolindsats, hvor danske bilister fik målt promillen.

Den sidste indsats forløb i uge 22 og 23 og nu, en måned efter, bliver danskerne igen spurgt, om de er klar til et pust. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse. Indsatserne kører hen over sommeren for at sætte fokus på et problem, der heldigvis er særligt for sommeren; vi danskere har i ny og nær svært ved at lade bilen stå, når vi har drukket.

Vi er klar til et pust i december

Vi er blevet bedre til at lade bilen stå i juledagene, hvor de mange julefrokoster gør, at man ofte ved med sig selv, at man nok ikke er klar til et pust. Det er desværre en anden snak i sommertider. De hyggelige aftener under den blå himmel bliver ofte tilbragt med øl, vin og andre former for alkohol.

I den forbindelse har for mange danskere svært ved at svare ærligt på spørgsmålet om, hvorvidt at de er klar til et pust. Tal fra Vejdirektoratet viser, at der i løbet af sommermånederne sker alt for mange spiritusulykker med dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken.

– Spritkørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Arne Martinsen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i pressemeddelelsen.

– Vi ved fra undersøgelser, at alt for mange sætter sig bag rattet, selv om de er i tvivl om deres promille. Det betyder desværre ulykker på vejene, hvor personer kommer til skade eller mister livet. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå, siger Arne Martinsen i pressemeddelelsen.

Sådan griber du ind

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket. Men du kan gøre følgende i et forsøg på at hindre spirituskørsel:

  • Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
  • Tilbyd en overnatning
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  • Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på tlf. 114

(Kilde: Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden)

Da kampagnen blev sat i søen i starten af sommeren 2017, blev det gjort klart, at den var opstået, fordi bilister viser, at der er et behov for det. For når vi bliver spurgt, om vi er klar til et pust, svarer vi for ofte forkert.

Målet for kampagnen er at få folk til at være ærlige over for sig selv og droppe bilen, hvis de er det mindste i tvivl om, hvorvidt de burde køre. Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden har gennemført en undersøgelse blandt 1400 bilister. 13% af de adspurgte har svaret, at de indenfor det seneste år har kørt bil, skønt de var i tvivl om deres promille. De følte sig ikke klar til et pust, og det er et problem.

– Spritkørsel koster hvert år liv og kvæster alt for mange mennesker i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at planlægge på forhånd, hvordan de kommer sikkert hjem. Og er man det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå, sagde Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med annonceringen af kampagnen sidst i maj 2017.

Hvorfor kører vi sommerspritkørsel?

Det er svært at finde et klart svar på, hvorfor juni og juli måned er særdeles blodige for trafikken.

Måske er det fordi, der er mange impulsive arrangementer i sommerperioden, hvor man ikke når at spørge sig selv, om man er klar til et pust, inden man sætter sig bag rattet. Problemet vil da opstå, når man skal hjemad og ikke aner, om man bør køre.

– Vi skal i højere grad turde tale om, hvordan alkohol påvirker os. Der findes i dag mange gode alkoholfrie øl og drinks, så det handler bl.a. også om, hvordan vi ændrer vores vaner og tilbyder et attraktivt alternativ, hvis vi synes, at det er vanskeligt at tage snakken med vores gæster om, hvordan de kommer hjem, sagde Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i Trygfonden til pressemeddelelsen fra slutningen af maj 2017.

Rigspolitiets seneste kontrolaktion, der løber i forbindelse med kampagnen Stop Spritkørsel – ”Klar til et pust”, løber fra og med 3. juli og til og med 9. juli 2o17.

Del din kommentar