Skip to main content

Islamisk Stat tager ansvar for Christiania-skyderi

Islamisk Stat har gennem sit nyhedsbureau Amaq meddelt, at det var en af dets krigere, der udførte skyderiet på Christiania onsdag.

Den 25-årige nu afdøde Mesa Hodzic havde ifølge politiet sympati for Islamisk Stat. Foto: Politi
Den 25-årige nu afdøde Mesa Hodzic havde ifølge politiet sympati for Islamisk Stat. Foto: Politi
I denne opdatering, der flittigt deles blandt journalister på Twitter, tager Islamisk Stat ansvar for Mesa Hodzic’ påståede gerninger.
I denne opdatering, der flittigt deles blandt journalister på Twitter, tager Islamisk Stat ansvar for Mesa Hodzic’ påståede gerninger.

På det sociale medie Twitter flyder det lige nu med beskeder fra det pro-Islamisk Stat orienterede nyhedsbureau, hvor i organisationen tager ansvar og skyld for skyderiet på Christiania onsdag aften, hvor en 25-årig dansk statsborger med rødder i Bosnien er mistænkt for at have skudt to politibetjente og en tilfældigt forbigående udenlandsk turist.

Gennem hele sagens forløb har Københavns Politi koblet hændelsen, der udløb af en rutinemæssig anholdelse af den 25-årige mand med stor tilknytning til hashmarkedet på Pusher Street, til netop det faktum, at manden er kendt i forbindelse med netop hashmarkedet.

Men nu mener Islamisk Stat altså, at det er på foranledning af organisationen, at de tre personer blev skudt. Den ene betjent blev ramt i hovedet, og hans tilstand er fortsat kritisk. Torsdag offentliggjorde Københavns Politi oplysninger om den i øvrigt skuddræbte mistænkte. Heri fremgik det, at han har tilknytning til Millatu Ibrahim, der er en salafistisk gruppe udsprunget – men senere ulovliggjort – i Tyskland, der også opererer i Danmark. Det blev også påpeget, at den 25-årige Mesa Hodzic havde sympatier for netop Islamisk Stat.

Angiveligt skulle bevæggrunden ifølge Amaq være at ramme medlemmer af koalitionen, der bekæmper Islamisk Stat.

Usandsynligt

I takt med udbredelsen af Amaq’ informationer har Københavns Politi endnu engang fastslået, at der ikke er noget i efterforskningen, der tyder på, at handlingerne var politisk motiverede.

Deniz Serinci, der har skrevet bogen ‘Terrorens Kalifat’ om Islamisk Stat, fortæller dog til Ekstra Bladet, at det er højst usandsynligt, at onsdagens skyderi er et decideret terroranslag.

– Hvis det var IS, der stod bag, tror jeg ikke, at det havde været så amatør-agtigt. Her er der at gøre med en mand, som vrister sig fri og skyder i desperation, siger han til Ekstra Bladet, og hentyder til situationen onsdag.

Her ville repræsentanter for politiet anholde Mesa Hodzic, der var et særdeles kendt ansigt i de kredse og i øvrigt er kendt af politiet, da han kom cyklende med dagens omsætning fra en af de nu nedrevne hash-boder på fristaden. Under den rutinemæssige anholdelse fik den 25-årige fravristet sig og affyrede derefter skud mod de to betjente. Den ene blev ramt i benet, den anden i hovedet. Efterfølgende råbte han efter en udenlandsk turist – ifølge politiet “er du også en fucking panser?” – hvor efter han skød ham, også i benet.

Mesa Hodzic blev senere skudt og anhold af Politiets Aktionsstyrke uden for en boligblok i Kastrup på Amager. Natten til fredag døde han af sine kvæstelser.

Deniz Serinci fortæller Ekstra Bladet, at det for Islamisk Stat handler om signalværdi.

– Jeg er bestemt ikke overrasket over, at de tager ansvaret. Islamisk Stat går kraftigt tilbage i Mellemøsten, og når de gør det, må de vise muskler i Vesten. De vil gerne signalere, at de stadig kan slå til, siger han til avisen.

Flere internationale eksperter spekulerer via Twitter i det påfaldende ved, at Islamisk Stat først har taget skylden for angrebet, da Mesa Hodzic var erklæret død.

Del din kommentar