Skip to main content

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet hvis man siger op?

Man er faktisk på arbejde, når man er til julefrokost, og derfor er det ikke en gratis omgang, hvis man dummer sig alt for eftertrykkeligt.

At du har fået for meget snaps, er ikke en undskyldning, når det gælder firmajulefrokosten. Det du siger og gør, gælder også om mandagen. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU KAN REGNE UD, HVORNÅR DU KAN KØRE BIL IGEN EFTER EN JULEFROKOST. (Modelfoto) Foto: Colourbox/free
At du har fået for meget snaps, er ikke en undskyldning, når det gælder firmajulefrokosten. Det du siger og gør, gælder også om mandagen. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU KAN REGNE UD, HVORNÅR DU KAN KØRE BIL IGEN EFTER EN JULEFROKOST. (Modelfoto) Foto: Colourbox/free
Kvinder: alkohol i gram / (kropsvægten i kilo x 0,6) = promille.
Mænd: alkohol i gram / (kropsvægten i kilo x 0,7) = promille.
Kvinder: alkohol i gram / (kropsvægten i kilo x 0,6) = promille. Mænd: alkohol i gram / (kropsvægten i kilo x 0,7) = promille.
En genstand svarer til 12 gram alkohol.
Eksempel på promille for en kvinde på 60 kilo og en mand på 80 kilo, som har drukket fem genstande hver à 12 gram alkohol.
En genstand svarer til 12 gram alkohol. Eksempel på promille for en kvinde på 60 kilo og en mand på 80 kilo, som har drukket fem genstande hver à 12 gram alkohol.
Kvinder: 60 gram alkohol / (60 kilo x 0,6) = 1,7 promille.
Mænd: 60 gram alkohol / (80 kilo x 0,7) = 1,07 promille.
Kvinder: 60 gram alkohol / (60 kilo x 0,6) = 1,7 promille. Mænd: 60 gram alkohol / (80 kilo x 0,7) = 1,07 promille.
Man forbrænder cirka 0,15 promille per time, så mandens promille vil efter fem timer være: 1,07 promille – (0,15 x 5 timer) = 0,3 promille.
Kvindens promille efter fem timer vil være: 1,7 promille – (0,15 x 5 timer) = 0,95 promille.
Eksemplet herover er baseret på, at manden drikker de fem genstande inden for en ganske kort periode – og efterfølgende stopper med at indtage alkohol.
Man forbrænder cirka 0,15 promille per time, så mandens promille vil efter fem timer være: 1,07 promille – (0,15 x 5 timer) = 0,3 promille. Kvindens promille efter fem timer vil være: 1,7 promille – (0,15 x 5 timer) = 0,95 promille. Eksemplet herover er baseret på, at manden drikker de fem genstande inden for en ganske kort periode – og efterfølgende stopper med at indtage alkohol.

Decembers indtog er for de fleste virksomheder ensbetydende med den årlige julefrokost.

Men det kan give anledning til nogle dilemmaer, når man drikker snaps med chefen og kollegerne, man skal se i øjnene igen om mandagen.

To advokater har her taget et kig på, hvad man må og ikke må til julefrokosten i arbejdsregi.

1) Er man på arbejde til en julefrokost?

Hvis man skal til firmaets julefrokost, så er man faktisk principielt på arbejde, så snart man møder op.

Man er altså ikke undtaget alle de regler, der normalt gælder, bare fordi der står snaps på bordet. Det fortæller Rikke Omme, som er advokat og partner hos KLA Personskade.

Der er dog ikke tvang til at møde op af den grund, tilføjer Jane Kjær Klausen, advokat hos Krifa.

– Chefen kan ikke forlange, at du møder op til en julefrokost, hvis du i øvrigt har arbejdet, som det er aftalt i ansættelseskontrakten, og du ikke får løn for at møde op, hvilket de færreste får, siger Jane Kjær Klausen og tilføjer:

– Men hvis du vælger at dukke op, skal du tænke over, hvordan du opfører dig, da du eksempelvis kan få en advarsel, en opsigelse eller bortvisning, hvis du opfører dig derefter.

2) Gælder det, hvis man siger op i en brandert?

Det samme gælder, hvis man selv har fået en tår over tørsten, og i sin fuldskab siger op til chefen.

– Selv om man kan opføre sig dumt, når snapsene tager over, så er man stadig ikke umyndiggjort, og dine handlinger og udtalelser får derfor konsekvenser, forklarer advokat Jane Kjær Klausen.

Det betyder altså, at en opsigelse fredag aften i princippet også gælder mandag morgen.

3) Kan man melde sig syg på grund af tømmermænd?

Hvis hovedet trykker rigtig slemt, eller man har svært ved at forlade toiletkummen i længere tid ad gangen, kan det være fristende at blive hjemme under dynen.

Arbejdsgiver har sådan set ikke krav på at vide, hvorfor du melder dig syg. Men det er ikke ensbetydende med, at der er fripas til at blive hjemme.

– Arbejdsgiver kan kræve en friattest (tidligere lægeerklæring, red.), og er påvirkning af alkohol mod arbejdspladsens regler, kan det have konsekvenser, fortæller advokat Jane Kjær Klausen.

I galleriet ovenfor kan du desuden se, hvornår du kan regne med at kunne køre bil igen efter en formodentlig våd julefrokost.

Del din kommentar