Kan slå dig ihjel: “Larven fra Helvede” på vej til Danmark

En larve, der i værste fald kan dræbe mennesker, banker på døren til Danmark.

Udgivet Opdateret

Sommerfuglelarven ege-processionsspinder siger nok ikke de fleste danskere noget, men det kan den beklageligvis komme til i fremtiden. Og den er rent ud sagt en led satan.

Larven er både et skadedyr og meget giftig – og den har kurs mod Danmark. Det skriver JydskeVestkysten, efter larven – der er meget udbredt i Sydeuropa – nu er nået til Slesvig-Holsten.

I Hamborg er arten ifølge avisen allerede blevet så stort et problem, at man i denne uge har måttet afspærre dele af vejnettet, så myndighederne kunne bekæmpe plagen med sprøjtemidler.

Led, giftig og potentielt dræbende

Ege-processionsspinderlarverne minder utroligt om nogle, vi allerede har stiftet bekendtskab med i Danmark. I mange år har der nemlig været fyrre-processionsspinderlarver på Bornholm.

Den har ifølge biolog og naturformidler Michael Stoltze været længe på øen – og den ny larve er stort set identisk:

– De minder om hinanden i biologi. Jeg kender dem sydfra, og de har samme opførsel, som vi kender fra de andre -når de skal forpuppe sig, går de ned i jorden og forpupper sig i jordoverfladen, siger han til Newsbreak.dk.

Med den samme biologi kommer også samme gener:

– De er både problematiske fordi de er skadedyr og meget kraftigt giftige, siger Michael Stoltze.

Den lille, hårede larve kan hos mennesker fremkalde udslæt, stærk kløe og åndedrætsbesvær. Hvis man får hår i svælget kan man få alvorlige anfald og i værste fald dø.

Lad dem være

I de fleste tilfælde hælder Michael Stoltze dog til, at man bare lader larverne være.

Undtagelsesvis kan man – hvis de er generende i by-områder, som eksempelvis tilfældet er i Hamborg – gå ind og fjerne dem med sprøjtegift.

Ellers hælder biologen til, at vi lærer at leve med dem:

– Ude i skovene er det oplysning, der skal til. På Dueodde (på Bornholm, red.) er der stort set ingen uheld. Der er ingen, der er blevet syge af at bo der, siger Michael Stoltze.

I Sydeuropa, hvor ege-processionsspinderlarverne har holdt til længe, går man i slemme tilfælde ind og spærrer skovområder af, hvis der er masseforekomster.

Det har Michael Stoltze selv oplevet:

– Jeg har selv oplevet det på en tur til Grækenland. Der var der så mange i luften, at flere blev dårlige af at opholde sig i området, siger han.

Hunden Lucca mistede tungespidsen

Newsbreak.dk har tidligere fortalt om hunden Lucca, der i 2016 kom i nærkontakt med fyrre-processionsspinderlarven på Bornholm.

Luccas ejer, Line Friis, fortalte til Newsbreak.dk, at hunden tog et par af larverne i munden:

– Hun tager en eller to i munden, men spytter dem hurtigt ud igen, fortæller Line Friis.

Efter nogen tid tog familien til stranden – og det var her, at hunden for alvor blev dårlig. På stranden kastede den op – og det fortsatte, da familien komtilbage i det lejede sommerhus på Dueodde på Bornholm.

Lucca havde en del fråde om munden, og i den fråde sad sandsynligvis de hår fra larverne, der giver de voldsomme reaktioner. Fråden ramte på et tidspunkt et familiemedlem, der fik udslæt og voldsomme allergiske reaktioner på armen, der var ramt af fråden.

Dagen efter blev Luccas tunge mælkehvid – og så tabte hunden et stykke af tungen:

– Jeg har fået at vide, at der sikkert var gået koldbrand i den, sagde Line Friis til Newsbreak.dk.

Powered by Labrador CMS