Skip to main content

Kemigigant afviser sammenhæng mellem ukrudtsmiddel og kræft

Kræftramt amerikaner er blevet tilkendt milliarderstatning. Ukrudtsmiddel gjorde ham syg, lyder afgørelse.

Den tyske kemigigant Bayer står via datterselskabet Monsanto til at skulle betale en milliarderstatning til en kræftsyg amerikansk mand. Foto: Patrik Stollarz/AFP

Den tyske kemigigant Bayer står via datterselskabet Monsanto til at skulle betale en milliarderstatning til en kræftsyg amerikansk mand. Foto: Patrik Stollarz/AFP

De ryster på hovedet hos den tyske kemigigant Bayer.

Det skyldes, at en amerikansk mand fredag blev tilkendt en erstatning på 289 millioner dollar – knap 1,9 milliarder kroner – fordi en domstol afgjorde, at han havde udviklet sin kræftsygdom på grund af brug af ukrudtsmidlet Roundup, også kendt som glyfosat.

Bayer har for nylig overtaget virksomheden Monsanto, som skal betale den enorme erstatning.

– Bayer er overbevist om, at glyfosat er sikkert og ikke fremkalder kræft, lyder det ifølge nyhedsbureauet AFP fra selskabet.

Lymfekræft

Sagen med den amerikanske mand menes at være den første af sin slags på verdensplan. Manden, Dewayne Johnson, arbejdede som skadedyrsbekæmper i San Francisco, og han sagsøgte Monsanto, efter at han havde fået konstateret den særlige type lymfekræft non-Hodgkin lymfom.

Et nævningeting gav ham medhold i, at Monsanto ikke havde gjort nok for at advare om risikoen ved brug af Roundup. En risiko, der dog ikke eksisterer, hvis man spørger Bayer.

– Afgørelsen går imod videnskabelige resultater, der viser, at der ikke er nogen forbindelse mellem brug af glyfosat og non-Hodgkin lymfom, siger en talsmand for Bayer til nyhedsbureauet dpa. Monsanto har anket den amerikanske afgørelse.

Stoffet bruges i Danmark

I 2015 erklærede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i en rapport, at glyfosat sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Siden har EU’s kemikalieagentur, Echa, og unionens fødevareagentur, Efsa, dog frikendt stoffet på det punkt.

I Danmark har Miljøstyrelsen godkendt stoffet og vurderet, at det er sikkert at anvende i Danmark i forhold til mennesker og miljø.

I Danmark kendes stoffet bedre som Roundup. I juni blev der ændret på de restriktioner, der er ved brug af produktet.

Hvor det tidligere var tilladt at bruge pesticidet indtil 30 dage før høsten, ville miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) gøre det forbudt efter første spiring hos såkaldt konsumafgrøder, har Ritzau tidligere fortalt.

Restriktionerne på brugen af glyfosat, som er det mest brugte pesticid i Danmark, blev vedtaget i pesticidaftalen på Christiansborg. Med i aftalen er ud over regeringen Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og De Radikale, skriver Ritzau.

Aftalen blev dog ikke mødt med stående bifald af Dansk Naturfredningsforening. Præsident for foreningen, Maria Reumert Gjerding udtalte sig om det i juni, da Newsbreak.dk omtalte aftalen.

– Restriktionerne om at man ikke må sprøjte 30 dage før høst, gælder kun i korn, som vi skal spise, såsom brødkorn. Det gælder ikke for de meget store arealer, hvor vi i Danmark dyrker korn til foder, siger Maria Reumert Gjerding.

– Det man burde gøre, var at forbyde sprøjtningen med Roundup alle steder, sagde hun.

Del din kommentar