Kendt restaurantkæde genbruger maden

Genbrug af salat i restaurant udløser en bøde og en sur smiley.

Udgivet Opdateret

29. april var Fødevarestyrelsen forbi restauranten Bone’s i Kolding. Det mundede ud i en bøde på 15.000 kroner. For noget, der ifølge direktøren sker i alle kædens 25 restauranter i Danmark.

Han mener ikke, der er et problem og vil ikke betale.

Baggrunden for bøden er i korte træk, at Bone’s så at sige ‘genbruger’ salat fra salatbaren. Det salat, som medarbejdere vurderer, sagtens kan gå en omgang mere i baren.

“Ved opfyldnig af salatbar på salgsdagen vurderes produkterne i salatbaren og de fødevarer, der vurderes ok genanvendes i salatbaren. Ved opfyldning af salatbar inklusiv rester, fyldes friske varer i bunden af bøtten og resten fra dagen før oveni”, står der i Fødevarestyrelsens rapport.

Men den går bare ikke.

Bone’s foretager selv en risikoanalyse, men den mener Fødevarestyrelsen ikke er dækkende.

“Virksomhedens risikoanalyse på selvbetjent salatbar forholder sig generelt til patogene mikroorganismer, men ikke specifikt til listeria eller virus, som er relevante risici ved selvbetjent salatbar samt genbrug og sammenblanding af rester herfra”, står der i rapporten.

Artiklen fortsætter under videoen

Tidligere påtale

Ved et besøg i restauranten i februar, fik Bone’s da også en påtale for netop dette. Noget, som man altså ikke har valgt at rette sig efter. Det var efter det besøg, at Bone’s klagede over påtalen.

– Så troede vi, at sagen blev stillet i bero, mens den kørte. De dukkede så op i april, siger Jan Vinther Laursen, direktør i Bone’s, til Newsbreak.dk.

Da der ikke var ændret på proceduren, som ifølge direktøren altid har været sådan, resulterede det altså i bøden. Noget, som Jan Vinther Laursen er træt af.

Han fortæller videre, at hvis Fødevarestyrelsen får ret, så skal de 25 restauranter smide kilovis af friske fødevarer ud hver aften. Hvilket vil svare til cirka 250 ton om året.

I restauranternes salatbarer kan kunderne tage deres mad fra 55-60 skåle.

– De bliver serviceret løbende. Der er en kæmpe omsætningshastighed i dem, fortæller direktøren.

Når dagen er omme bliver det, der ser frisk ud sat på køl. Næste dag bliver salaten tjekket – og ser den ud til at være i orden, så kommer den ind i salatbaren igen.

Og det er altså ikke noget, der giver Jan Vinther Laursen grå hår i hovedet. Han fortæller, han har snakket med flere eksperter og ingen kontroller i de knap 30 år, som kæden har eksisteret, har påvist kontaminering.

– Vi har et opmærksomt personale. Ser de for eksempel en kunde, der nyser over baren eller et barn, der rører ved salaten, bliver den straks skiftet, siger Jan Vinther Laursen.

Bøde på 15.000 kroner

Det koster altså restauranten en bøde på 15.000 kroner. En bøde, som Jan Vinther Laursen ikke har til hensigt at betale – og derfor har klaget over. Jan Vinther Laursen mener nemlig ikke, man har overtrådt fødevarelovgivningen.

– I den står der, jeg skal servere frisk mad, siger han og understreger samtidig, at Fødevarestyrelsens arbejde er vigtigt for branchen.

Udover bøden skal der nu hænge en sur smiley i restauranten.

Tidligere i juni kunne Newsbreak.dk fortælle historien om, at Bone’s i Holstebro har fået en bøde på 30.000 kroner. Læs mere HER.

Powered by Labrador CMS