Kineserne er vilde med danske svineører

Mens den samlede danske eksport til Kina stagnerer, slår eksporten af blandt andet ører og tæer fra svin rekord. Den slags er delikatesser i Kina. I løbet af 1 år er kødeksporten steget med 9 pct. til over 2 mia. kr.

Griseører er en delikatesse i Kina, og det nyder blandt andre Danish Crown godt af. Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix
Udgivet Opdateret

Mens den samlede danske eksport til Kina stagnerer, slår eksporten af blandt andet ører og tæer fra svin rekord. Den slags er delikatesser i Kina. I løbet af 1 år er kødeksporten steget med 9 pct. til over 2 mia. kr.

Produkter fra danske svin er blevet et hit i Kina. Mens den samlede eksport til Kina er stagneret, har kineserne aldrig købt så meget af de danske svineprodukter som nu.

Hver uge sendes en masse containere med især produkter ører, haler, tæer og tryner fra danske svin, som kineserne giver høje priser for. Kineserne anser disse produkter, danske slagterier kalder »biprodukter«, som større delikatesser end for eksempel svinemørbrad.

Kinesernes appetit på blandt andet ører og haler betyder, at danske eksportører får en langt højere pris for disse produkter i Kina og Hongkong end i nogen markeder af de 140 lande, som dansk svinekød eksporteres til.

 Kina producerer mindre

Eksporten af dansk kød til Kina rundede to mia. kroner fra juli 2014 til juni 2015. Det er en stigning på ni procent i forhold til samme periode året før.

Årsagen til den rekordstore danske eksport er, at Kina på grund af faldende produktion i Kina importerer mere af biprodukterne og svinekød fra vesten, men også at varer Danmark er blevet konkurrencedygtige med varer fra bl.a. USA.

Med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen(V) i spidsen besøger en dansk erhvervsdelegation i disse dage Kina for at sætte yderligere gang i eksporten til det store kinesiske marked.

»Kina er den helt store motor for eksport af danske fødevarer udenfor EU. Den voksende middelklasse er villige til at betale 50 kroner for et kilo kyllingefødder eller en liter øko-mælk, og efterspørgslen efter gode fødevarer vokser. Men der er fortsat barrierer, så vi skal have åbnet for, at danske virksomheder også kan sælge pølser, fjerkræ og mere økologi til de 1,3 mio. kinesere,« siger Eva Kjer Hansen.

I dag er miljø- og fødevareministeren i Shanghai, hvor hun har deltaget i åbningen af verdens største fødevaremesse. Og i morgen gælder det Beijing.

Hjulpet af høj dollarkurs

Når det gælder svineprodukter er Danish Crown absolut den største eksportør. Ud over de stærkt efterspurgte biprodukter eksporterer selskabet bl.a. forender og midterstykker.

»Vi sælger mere til Kina, fordi den kinesiske svineproduktion er faldet, så kineserne importerer mere kød. Årsagen er også, at priserne i Europa er blevet så lave, fordi de europæiske priser er kommet på globalt niveau, at import fra Europa er blevet interessant for Kina. Vi er blevet konkurrencedygtige med USA, der er er smule handicappet af den høje dollarkurs,« siger chefkonsulent Karl Christian Møller fra Danish Crown.

Kineserne spiser halvdelen af verdens produktion af svinekød, og Kina er verdens største marked for svinekød.

Powered by Labrador CMS