Kører over for rødt og dræber 21-årig kvinde

I dag faldt dommen over den 32-årige fører af den Hyundai Getz, der i maj dræbte en 21-årig kvinde.

Onsdag blev en 32-årig mand idømt 30 dages fængsel for uagtsomt manddrab i maj 2018. Foto: Øxenholt Foto.
Onsdag blev en 32-årig mand idømt 30 dages fængsel for uagtsomt manddrab i maj 2018. Foto: Øxenholt Foto.
Udgivet Opdateret

30. maj blev en 21-årig kvindelig cyklist lidt efter klokken 10 dræbt i en trafikulykke i krydset Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej i det vestlige Aarhus.

Onsdag faldt dommen over den tiltalte – en 32-årig mand fra lokalområdet.

Allerede kort efter klokken 08.30 var den lille retssal 7 i Aarhus fyldt med pårørende, venner og familie til den dræbte.

Kort efter, den nu 32-årige tiltalte, der var klædt i et gråt jakkesæt og hvid, højhalset sweater, blev ført ind i retssalen, valgte retten at flytte sagen til den større retssal 3. Her kommer der flere til, også pårørende til den tiltalte. Blandt dem hans hustru.

Hensynsløs optræden

Anklageren lægger ud med påstand om fængselsstraf, da den tiltalte har optrådt hensynsløst. Blandt andet ved at køre frem mod krydset – på trods af, lyset var skiftet til gult. Her skulle den tiltalte have kørt mindst 75 kilometer i timen – der er en hastighedsbegrænsning på 70 kilometer i timen på vejen.

Derudover tiltales den 32-årige også for uagtsom manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Dræbt på stedet

Kvinden døde umiddelbart efter at være blevet ramt af den tiltaltes Hyundai Getz. Derudover kræver anklagemyndigheden en ubetinget frakendelse af den tiltaltes førerret. Hvis straffen bliver på mere end et år, skal der tages stilling til en eventuel udvisning af Danmark.

Den tiltaltes forsvarer fortæller, at hans klient erkender at have været på stedet og kørt frem mod gult, men ellers nægter han forholdene.

Kører over for gult

Den tiltalte er først i vidneskranken.

Han fortæller, at han kommer kørende nord ad Åby Ringvej, ser lyset skifte til gult, og fortsætter ud i krydset.

På vej frem mod krydset kigger han kort til venstre, og da han igen kigger op, ligger kvinden foran ham. På cyklen. På det tidspunkt mener han, han kører mellem 70 og 75 kilometer i timen.

Den tiltalte er helt sikker på, at kvinden kommer cyklende over fodgængerovergangen. Efter at have ramt hende, bremser han og løber tilbage til kvinden og råber på hjælp.

Anklageren spørger herefter tiltalte, om han husker, han på stedet fortalte til en patrulje, han ramte en fodgænger – og altså ikke en cyklist. Det husker han ikke.

At tiltalte kører over for gult, mener han, han lærte på køreskolen.

– Jeg kører videre. Hvis jeg ikke kan nå at bremse, er det stadig grønt, siger han.

Ser ulykken ske

Første vidne fortæller, hvordan ulykken sker lige foran ham.

Han er – modsat den tiltalte – ikke i tvivl om, at kvinden er trækkende med sin cykel.

– Da hun bliver ramt, bliver hun slynget op i luften.

Det er dog noget, som dagens andet vidne ikke er enig i. Det vidne fortæller, at kvinden kom cyklende over fodgængerfeltet.

Bilinspektørens forklaring

Den tilkaldte bilinspektør tager plads i stolen.

Han forklarer, at der ifølge hans opmålinger og beregninger ikke er megen tvivl om, at kvinden kom trækkende med sin cykel.

Den konklusion bygger han på vævsrester og blod på både bilen og cyklen.

Da forsvarer Søren Salomonsen spørger ind til sandsynligheden for, den dræbte kan være cyklet, svarer bilinspektøren, at hun i så fald – på grund af skaderne – skal have cyklet meget langsomt og nærmest knælende.

Han fortæller videre, at den dræbte på det nærmeste bliver slynget ind i bilen, da hun rammes – før hun bliver slynget ud igen og altså gennem luften før hun lander på asfalten.

Det indikerer blodspor og vævsrester i bilen, sammen med den meget smadrede forrude.

Syv afgørende sekunder

Ifølge bilinspektøren havde tiltalte omkring syv sekunder, fra han ser, det skifter til gult, til det øjeblik, hvor han rammer den 21-årige kvinde. Forudsat, hun går over for grønt. Selv efter, lyset i den tiltaltes retning skiftede til gult, bør han kunne være nået et godt stykke forbi fodgængerovergangen.

Da bilinspektøren først ankommer til stedet, da den dræbte er kørt væk, bliver cyklen brugt til beregningerne.

De beregninger viser, at bilens fart har ligget mellem 75 og 84 kilometer i timen. Mest sandsynlig 80 kilometer i timen.

Bilinspektøren indikerer også, at tiltalte, hvis han havde opdaget kvinden – den normale reaktionstid taget i betragtning – burde have kunne nå at skifte vejbane og dermed undgå påkørslen.

Påvirket af ulykken

Efter dokumentation – blandt andet med billeder fra ulykkesstedet – tager den tiltalte igen plads i vidneskranken.

Her fortæller han, hvordan hans liv siden ulykken har været påvirket negativt – med søvnløshed og mistet job.

Anklagemyndigheden mener i proceduren, at den tiltalte skal dømmes for overtrædelserne af færdselsloven og for uagtsomt manddrab.

Det bliver lagt til grund, den tiltalte har været særdeles uagtpågivende, kørte for hurtigt og kørte særligt hensynsløst ved at køre frem i krydset på trods af, det skiftede til gult. Anklageren kalder den tiltalte for ‘ligeglad’ – noget der får den tiltalte, der på dagen for påkørslen ikke var påvirket af hverken alkohol eller stoffer, til at ryste på hovedet.

Tidligere dømt

I proceduren bliver også tiltaltes tidligere domme nævnt: Blandt dem bøder og kørselforbud for flere gange at have kørt over for rødt og kørsler uden førerret.

Hun kræver derfor den strengeste straf; halvandet års ubetinget fængsel.

Forsvareren mener i sin procedure, at der er så mange tvivlsspørgmål, blandt andet modsatrettede vidneforklaringer, og de bør komme den tiltalte til gode.

– Jeg synes ikke, jeg skal straffes for min fortid. Alle kan lave fejl, siger den tiltalte efter forsvarerens procedure.

Kort votering

Efter en kort votering vender dommeren og de to lægdommere. Dommeren fortæller, at en enig ret finder det bevist, at den tiltalte kørte over for rødt, at man finder, at hastighedsbegrænsningen var overskredet, og den tiltalte har begået en væsentlig tilsidesættelse af færdselssikkerheden.

Retten opfattelse er dog også, at der – på trods af den lave hastighedsoverskridelse – ikke er tale om en særlig hensynsløs kørsel.

Enig ret

Efter endnu en kort votering om straffen, vender dommer og lægdommer tilbage til retssal 3 med resultatet:

30 dages fængsel og frakendelse af kørekortet i et år. Også ubetinget.

Dommeren slår fast, at retten er enig – og baggrunden for den ubetingede straf er tiltaltes tidligere domme.

Den tiltalte og hans forsvarer forlader retssalen og vender kort efter tilbage og fortæller, at dommen accepteres.

Slutteligt henvender anklageren sig mod tiltalte for at fortælle ham, at sagen skal forbi statsadvokaten, der skal tage stilling til en eventuel anke af dommen.

Indtil det er afgjort, beholder den nu dømte sit kørekort.

På trods af straffens længde, skal der ikke tages stilling til udvisning af den tiltalte.

Powered by Labrador CMS