Skip to main content

Læger: Trådløse netværk skader din hjerne

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Elektromagnetisk stråling fra trådløse netværk og mobiltelefoner skader vores hjerne, hævder flere læger. Se hvordan du sikrer dig.

Trådløse netværk, mobiltelefoner og iPads. Verden bliver mere og mere digitaliseret, og man skal nærmest leve i en jordhule for at undgå elektromagnetisk stråling fra trådløse forbindelser.

Det skræmmer flere læger, der mener at have videnskabeligt bevis for, at strålingen gør os syge. Blandt dem er Charlotte Bech, der tidligere har arbejdet som læge på Rigshospitalet og i dag fungerer som privatpraktiserende læge, forfatter og foredragsholder.

– Om 20-30 år, kan vi risikere at mange sygdomme begynder at melde sig for alvor. Så vil man formentlig være bagklog og sige: Bare vi aldrig havde udbredt de trådløse netværk. Bare vi havde lagt alt i kabler, siger læge Charlotte Bech.

Teleindustri: Fare er minimal

Emnet er dog meget kontroversielt, og teleindustrien – støttet af andre læger – hævder, at strålefaren er minimal. Ifølge Charlotte Bech tyder alt forskning dog på, at elektromagnetisk stråling udgør en alvorlig sundhedsrisiko.

– Det rammer først og fremmest hovedet, fordi flere undersøgelser tyder på, at strålingen gør blodhjerne-barrieren utæt. Det kan føre til, at skadelige og toksiske stoffer kan komme ind i hjernen, siger Charlotte Bech.

Ifølge hende og en del andre læger er der flere og flere patienter som oplever, at strålingen blandt andet kan give hovedpine, hukommelses- og koncentrationsbesvær, tinnitus, sitren, rastløshed, uro, søvnbesvær, adfærdsproblemer og for tidlig demens.

Forening for el-overfølsomme

Foreningen for el-overfølsomme (EHS Foreningen) repræsenterer medlemmer, der er blevet syge af stråling fra eksempelvis trådløse netværk, mikrobølger og mobilmaster.

Praktiserende læge på Nordfyn, John Jalvin, er medlem af EHS Foreningens bestyrelsen. Han er ikke i tvivl om, at stråling giver skader på celleniveau.

– Inden for de sidste 10 år foreligger der 120 forskningsresultater, der samstemmende viser de skadelige virkninger ved elektromagnetiske stråler. Det er en tidsindstillet bombe under folkesundheden. Alligevel vil Sundhedsstyrelsen ikke anerkende el-overfølsomhed som en diagnose, og når man ikke anerkender sygdommen, kan man ikke gøre noget ved det, siger han og understreger, at det franske parlament har vedtaget en lov, der forbyder trådløst nedværk i børnehaver.

Ikke ordentligt undersøgt

Overlæge og forsker Christoffer Johansen rådgiver Sundhedsstyrelsen på spørgsmål om elektromagnetisk stråling. Han mener ikke, der er tilstrækkeligt med beviser for en sammenhæng mellem trådløse forbindelser og symptomer på hjernen.

– Vi har ikke fundet en øget forekomst af sygdom hos de mennesker, der bruger de forskellige devices. Hvis vi skal sige, at noget er farligt, skal der være mindst 100 forsøg, der viser en kausal-sammenhæng. Kvaliteten af de undersøgelser, der foreligger på nuværende tidspunkt, er ikke god nok, siger han.

Desuden mener han, at eksponeringen af elektromagnetiske stråling er så lav, at det ikke kan siges at udgøre en sundhedsrisiko.

– Det svarer til at sige, at man bliver fuld af én lys øl, siger Christoffer Johansen.

Læge Charlotte Bech medgiver, at den såkaldte feltstyrke i strålingen fra trådløse netværk er lav.

– Til gengæld er eksponerings-tiden hele tiden, døgnet rundt, uafbrudt. Og det giver en total strålemængde, der er astronomisk høj. Derfor bør alt internet lægges i kabler og den trådløse router køres på lossepladsen – hellere i dag end i morgen, siger hun.

Sådan undgår du elektromagnetisk stråling:

1. Brug mobilen så lidt som muligt. Brug i stedet fastnettelefon eller IP telefoni. Unge under 16 år bør kun bruge mobiltelefon i nødstilfælde.

2. Hold mobilen væk fra hoved og krop under opringning. Brug strålefrit headset eller indbygget højtaler.

3. Brug ikke mobiltelefonen i bus, tog og bil, da strålingen forstærkes i metalkasser.

4. Sluk mobilen og det trådløse netværk, når du ikke bruger den.

5. Trådløst internet (Wi-­Fi) og mobilt bredbånd fører til permanent høje strålebelastninger. Brug derfor kablede forbindelser alle steder, hvor det er muligt.

6. Opbevar ikke mobiltelefonen i lommen, da strålingen i bukselommen hos mænd kan føre til forringet sædkvalitet. Eller opbevar mobilen i en specialsyet strålesikker pose.

7. Brug ikke mobiltelefonen til spil eller underholdning, især ikke til småbørn.

8. Gå til egen læge og få taget en blodprøve, hvis du har symptomer på el-overfølsomhed. Ved bestrålingen sker der et fald i kroppens mængde af antioxidanter. Du kan eventuelt have brug for ekstra vitaminer og mineraler.

9. Tapetser dit hus med et særligt net og mal det efterfølgende – så får man næsten halveret stråleintensiteten.

10. Ifør dig en særlig beklædning inden for tøjet. Det halverer stråleintensiteten.

Ifølge EHS-foreningen vedtog Europarådet i maj 2011 en vidtgående resolution (Resolution nr. 1815) omkring radiofrekvent stråling fra trådløs telekommunikationsteknologi. Af hensyn til folkesundheden opfordres de 47 medlemslande til i videst muligt omfang at reducere den stråling, befolkningen udsættes for. Dette gælder særligt i forhold til børn og unge, hvor hjerneskallen er tyndere og risikoen derfor højere for funktionsnedsættelse og sygdom. EU-Kommissionen har lavet en risikovurdering som viser, at 3-10 procent af den europæiske befolkning er ramt af elektromagnetisk intolerance.

Kilde: EHS Foreningen (Elektro Hyper Sensitive)

/Ritzau/FOKUS

Del din kommentar