Landsret: Homovielser er ikke i strid med grundloven

Staten krænkede ikke den grundlovssikrede religionsfrihed ved at tillade vielser af homoseksuelle i 2012.

Det israelske par Tahel Bitton (th.) og Shani Raviv (tv.) var blandt et større antal homoseksuelle par, som i forbindelse med Eurovision i København i 2014 blev viet på Højbro Plads. Arkivfoto. Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Udgivet Opdateret

Der er ingen problemer i forhold til grundloven ved at lade folkekirkens præster vie homoseksuelle, fastslår Østre Landsret.

Med en dom tirsdag har retten frifundet staten for anklager om brud på grundloven i forbindelse med loven om homovielser fra 2012. Loven sidestiller homo- og heteroseksuelle, så alle kan vælge mellem en borgerlig eller en kirkelig vielse.

En gruppe kaldet Foreningen Med Grundlov Skal Land Bygges har sagsøgt staten. Blandt andet mener gruppen, at homoloven er en krænkelse af deres religionsfrihed.

Intet medhold

Men Østre Landsret fejer med tirsdagens dom det argument fuldstændig af banen. Hvis medlemmerne ikke kan lide vielser af homoseksuelle i folkekirken, så er der intet, som forhindrer dem i at melde sig ud og praktisere deres tro andetsteds.

– Sagsøgerne er endvidere ikke ved vedtagelsen af den omtvistede lovændring eller udstedelsen af den kongelige resolution afskåret fra at udøve deres religion, herunder uden for folkekirken, lyder det i dommen.

Dermed er der efter landsrettens opfattelse hverken blevet trådt på sagsøgernes tros- eller religionsfrihed.

Anker sagen

Nikolaj Nikolajsen er advokat for Foreningen Med Grundlov Skal Land Bygges. Han erkender, at landsrettens konklusion er en fuldstændig affejning af foreningens argumenter.

– Vi har tabt. Og mine klienter har instrueret mig om at anke sagen til Højesteret, siger Nikolaj Nikolajsen.

Før 2012 var et ægteskab indgået i folkekirken ensbetydende med et ægteskab mellem en mand og en kvinde. Ville homoseksuelle have papir på deres forhold, var der kun mulighed for at indgå et såkaldt registreret partnerskab.

Men det blev ændret med loven om homovielser. I kølvandet på den blev der indført et supplerende vielsesritual i kirken, som sprogligt tager højde for, at det er to personer af samme køn, som står foran præsten.

Både blandt præster og biskopper var der opstandelse, da loven blev indført. En del var imod, Og loven tillader også den enkelte præst at sige nej til at vie et homoseksuelt par, hvis præsten ikke vil.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS