Lider du af denne sygdom sammen med en femtedel af alle danskere?

Har du allergi uden at vide det? En femtedel af den danske befolkning lider af allergi, og det kan være, at du er en af dem. Spørger du dig selv, "har jeg allergi?" findes der forskellige måder at finde ud af det på.

Udgivet Opdateret

Hvis du, efter at du har mødt naboens kat for første gang, pludselig får det virkelig mærkeligt, kan du overveje at spørge dig selv; har jeg allergi? Har du allergi, er du blandt en femtedel af den danske befolkning. Andelen af danskere, der lider af energi, ligger på omkring 21%. Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil.

Sundhed.dkskriver, at allergi er en tilstand, der skyldes, at man er overfølsom over for et eller andet. Sundhed.dk kalder det også for “hypersensitivitet,” og skriver, at overfølsomheden skyldes en unormal reaktion fra dit immunforsvar.

Astma og Allergiforbundet skriver, at immunforsvarets rolle er at forsvare kroppen mod angreb fra eksempelvis virus, og er du allergisk, sker der det, at din krop danner antistoffer mod stoffer i omgivelserne, der ikke er farlige. Din krop tager fejl og beskytter dig mod noget, du ikke har brug for at blive beskyttet mod til at starte med.

Har jeg allergi? Har du allergi?

Ifølge Sundhed.dk er allergi ofte arveligt betinget, og det kan komme til udtryk på forskellige måder. Du kan i galleriet læse mere om en række af de gængse gallerier, men det er altså værd at huske, at er dine forældre allergiske overfor et eller andet i hverdagen, er der en god chance for, at du også er det. Du kan dog også udvikle allergi på egen hånd, altså uden fortilfælde i familien.

Det er værd at vide, at symptomerne på, at du har fået en allergisk reaktion, kan komme både prompte og forsinket, og det er individuelt, hvor meget du skal udsættes for noget, du er allergisk overfor, før det kommer til udtryk.

Tror du, at du er allergisk over for et eller andet, bør du søge læge. Hos lægen kan du få det, der af Astma og Allergiforbundet kaldes for en “priktest.” Her bliver din hud udsat for små mængder af det, mange danskere er allergiske overfor. Efter kort tid vil din hud blive rød, hvis du altså har allergien.

Vil du vide, om du har allergi? Du kan i galleriet se tegnene på, at du har allergi på en række af de ting, en del danskere går og døjer med. Informationerne til galleriets billedtekster er hentet hos Politiken.

Powered by Labrador CMS