Skip to main content

Lightsodavand forbindes med tidlig død

Et nyt amerikansk studie har påvist sammenhæng mellem indtag af lightsodavand og en række negative helbredskonsekvenser.

Kunstige sødestoffer lader til at have en række negative konsekvenser. (Foto: Scanpix)

Kunstige sødestoffer lader til at have en række negative konsekvenser. (Foto: Scanpix)

Drikker du to eller flere lightsodavand om dagen, så øger du risikoen for tidlig død markant. I hvert fald hvis du er kvinde.

Det viser et nyt studie fra American Heart Association og American Stroke Association. Sodavandene øger derudover risikoen for både blodpropper og hjerteanfald, skriver CNN.

Tidligere forskning på området har også tidligere påvist en sammenhæng mellem lightsodavand og hjerneblødninger, demens, diabetes og fedme:

– Det her er bare endnu et studie, der bekræfter sammenhængen mellem kunstigt sødede drikkevarer og hjerte-kar-sygdomme. Vi ved ikke, hvordan det hænger sammen, men det er en advarsel, siger Ralph Sacco, der er formand for American Academy of Neurology til CNN.

Øger risikoen for død markant

I det nye studie har forskerne undersøgt mere end 80.000 amerikanske kvinder, der har svaret på en række spørgsmål om deres helbred og kostvaner.

Et af spørgsmålene var, hvor ofte de havde drukket lightsodavand inden for de seneste tre måneder – kvindernes helbred er siden blevet monitoreret i i gennemsnit 11,9 år.

Efter at have krydstjekket med andre livsstils-faktorer har forskerne kunnet påvise, at kvinder, der drikker to eller flere kunstigt sødede drikkevarer – a 35 mililiter – har 31 procent større risiko for at få en blodprop, 29 procent større risiko for at få en hjertesygdom og 16 procent større risiko for at dø – af hvad som helst – end kvinder, der drikker lightsodavand sjældnere end en gang om ugen.

Lightsodavand har også positive sider

Det er dog ikke alle, der køber forskernes konklusioner – eller i hvert fald ikke, at der kun er negative ting forbindet med lightsodavand.

For kan fraværet af sukker opveje de negative konsekvenser? Det mener i hvert fald William Dermody Jr., der er lobbyist hos American Beverage Association. Han henholder sig til ,at verdenssundhedsorganisation, WHO, kæmper for at reducere menneskets sukkerindtag:

– Vi støtter WHOs ambition om at reducere sukkerindtaget – vi gør det ved at lave innovative drikkevarer med mindre eller ingen sukker, klare kalorie-mærkninger, ansvarlig marketing og mindre mængder, siger han til CNN.

American Heart Association har også selv været ude at sige, at lightsodavand godt kan være en løsning – midlertidigt. De ser det som et skridt på vejen for folk, der gerne vil skifte fra sukkerholdige sodavand til vand.

Hele det nye studie kan ses HER.

Del din kommentar