Skip to main content

Livsvigtigt præparat trækkes tilbage: Frygter defekt

Sprøjter, der skal redde allergikere fra potentielt fatale overfølsomhedsreaktioner, tilbagekaldes.

Potentielt fatale defekter i EpiPen får firmaet Meda til at tilbagekalde fire partier i Danmark. Foto: / Reuters/Reuters

Potentielt fatale defekter i EpiPen får firmaet Meda til at tilbagekalde fire partier i Danmark. Foto: / Reuters/Reuters

Firmaet Meda trækker fire såkaldte partier af EpiPen tilbage. Det skyldes frygt for, at nogle af sprøjterne ikke virker. Det oplyser Lægemiddelstyrelsen. Et af præparaterne bruges særligt til børn.

En EpiPen bliver brugt ved akutte alvorlige overfølsomhedsreaktioner, og det kan potentielt være livsfarligt, såfremt en EpiPen er defekt.

Sprøjten fungerer som førstehjælp ved en pludselig livstruende overfølsomhedsreaktion. Det er også kendt som en anafylaktisk chok. Det kan for eksempel være efter insektstik eller indtagelse af fødevarer.

Anafylaktisk chok viser sig ved blandt andet blodtryksfald og åndedrætsbesvær. EpiPen er beregnet til indsprøjtning af adrenalin i en muskel.

16. marts tilbagekaldte firmaet et parti. Forbrugere blev bedt om at opsøge et apotek for at bytte deres EpiPen til en ny.

Onsdag kalder firmaet yderligere fire partier EpiPen og EpiPen Jr. tilbage. Der er tale om partier med numrene 5ED824AB, 6ED117C, 6FA292D og 6FA293X.

Tjek batch-nummer

Allergikere anmodes om hurtigst muligt at tjekke, om deres EpiPen er fra et af disse partier – også kaldet batches.

Hvis man har et af disse partier, skal man henvende sig på apoteket og få det ombyttet.

Brugerne skal beholde deres nuværende pen, indtil de kan få den ombyttet.

Det er ikke sikkert, at alle pennene i partierne er defekte. Men en defekt EpiPen kan have så store konsekvenser, at selskabet trækker hele partiet tilbage.

Tager ingen chancer

Der er på verdensplan rapporteret om to svigtende EpiPen.

Alligevel tager Lægemiddelstyrelsen ingen chancer.

– Du bør forsøge at undgå aktiviteter, som du ved, kan være forbundet med en øget risiko for alvorlige overfølsomhedsreaktioner, skriver den til allergikerne i en pressemeddelelse.

Har man en EpiPen, der ikke er fra et af de nævnte partier, bør man intet foretage sig.

/ritzau/

Del din kommentar