Skip to main content

Mæslingefare i daginstitution

Både forældre og personale skal holde et ekstra øje med børnene.

Sådan kan et mæslingeudbrud se ud. Forældre og personale i en daginstitution skal holde øje med børnene. En besøgende har fået konstateret mæslinger. Foto: Colourbox.
Sådan kan et mæslingeudbrud se ud. Forældre og personale i en daginstitution skal holde øje med børnene. En besøgende har fået konstateret mæslinger. Foto: Colourbox.
Forældre og personale i en daginstitution skal holde øje med børnene. En besøgende har fået konstateret mæslinger. Foto: Colourbox.
Forældre og personale i en daginstitution skal holde øje med børnene. En besøgende har fået konstateret mæslinger. Foto: Colourbox.

En daginstitution har mandag fået en besked fra Styrelsen for patientsikkerhed. Desværre ikke en af de rare:

En besøgende i Børnehuset Legegod i København har fået mæslinger. Derfor advarer styrelsen og opfordrer forældre til at holde med symptomer hos deres børn.

Det skriver TV 2 Lorry.

Mæslinger er en del af vaccinationsprogrammet MFR. Den er dog – som det altså fremgår, stadig ikke udryddet.

Sådan smitter mæslinger

Virus findes i sekret (snot) i næse og svælg. Virus smitter ved små dråber (aerosoler) gennem luften og ved direkte kontakt med virusholdigt sekret. Patienter kan smitte, fra de første forkølelsesagtige symptomer viser sig og indtil 4 dage efter fremkomst af udslæt. Patienterne er mest smitsom lige før udslættet viser sig, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside. Her kan man også læse, at symptomerne viser sig ad to omgange:

De tidlige symptomer minder om en svær forkølelse hvor der flyder væske fra næse og eventuelt fra øjne samt hoste, lysskyhed og høj feber. Der kan ses hvide pletter (såkaldte Kopliske pletter) i mundslimhinden i dette forløb. Efter 3-4 dage ses bedring, men bedringen er kun midlertidig.

Fase 2 (”udslætfasen”): Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med en ny feberepisode ledsaget af det klassiske mæslingeudslæt (omtrent 13-14 dage efter smitte). Udslættet er til at begynde med småplettet og lyserødt, men det flyder efterhånden sammen til større pletter og skifter gradvist til en mørkere farve, står der på hjemmesiden.

Før i tiden var mæslinger en sygdom, der førte til dødsfald og tilfælde af hjernebetændelse som følge af mæslinger.

Sidenhen er sygdommen stort set forsvundet i Danmark. I 2016 blev der observeret tre tilfælde af sygdommen i landet, og verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

Når sygdommen alligevel bliver opdaget i Danmark, kan det eksempelvis forklares med, at en borger er rejst til Danmark fra et andet land, hvor man ikke i lige så høj grad vælger at vaccinere børn mod blandt andet mæslinger.

Del din kommentar