Margrethe savner Henrik midt i Afrika

Danmarks dronning er taget på sit første statsbesøg i ensom majestæt. Hun stråler under besøget i Ghana - men lægger ikke skjul på, at det er markant anderledes og uvant at være afsted under prins Henrik.

Udgivet Opdateret

Dronning Margrethe er netop på sit 53. officielle statsbesøg i det vestafrikanske land Ghana.

Men selv om det er en ganske rejsevant dronning, så er det første gang, at hun er udrejst på egen hånd.

Turen til Ghana er også dronningens første statsbesøg, siden hendes mand – 83-årige prins Henrik – i efteråret fik stillet diagnosen demens.

Og der er ingen tvivl om, at Margrethe savner Henrik midt i Afrika.

Prinsen er i de varme lande

I et interview med TV 2 Nyhederne torsdag aften fortalte dronning Margrethe for første gang, hvordan det er at passe de officielle statsbesøg i ensom majestæt.

Hvordan det føles, når ens mand gennem mere end et halvt århundrede ikke længere er ved ens side.

– Min mand har det rigtig udmærket i øjeblikket. Jeg har lige hørt fra ham, og han er et dejligt sted i varme lande ved havet. Han nyder det og har det virkelig godt, fortalte en veloplagt dronning til TV 2.

Glad for at Henrik trives

Det glæder hende naturligvis meget, at prinsgemalen efter omstændighederne trives.

Hun kom dog ikke ind på, hvad det specifikt er for et varmt land, at prins Henrik opholder sig i.

– Det er mærkeligt at lave sådan en rejse helt alene. Men på den anden side, så er det vilkårene. Og når han har det godt, hvor han er, så har jeg det også godt, understregede Margrethe.

Dronningen er den ghanesiske præsidents officielle gæst og er derfor blevet modtaget på præsidentpaladset.

Besøger danske virksomheder

Torsdag aften holdt H. E. Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, som præsidenten hedder, desuden et gallataffel til ære for dronningen.

Fredag fortsætter regenten det tætpakkede program, som blandt andet byder på flere virksomhedsbesøg.

Blandt andet skal Margrethe besøge et Novo Nordisk-center samt Maersk’s afdeling i hovedstaden Accra.

Skal Danmark sige undskyld?

Det er første gang, at dronningen officielt besøger Ghana – og derfor blev der også spurgt ind til hendes eventuelle tanker i forhold til fortiden.

På spørgsmålet om, hvorvidt Danmark bør sige undskyld for slavetiden, leverede Margrethe et garvet politikersvar.

– Jeg synes, en af de ting, man skal gøre, det er at lægge mærke til, at det var dengang. Og det er ikke mere sådan. Og så lade det være godt med det. Man skal ikke se på historien med nutidens briller. Det giver et meget skævt billede af virkeligheden, pointerede dronning Margrethe.

Man kan se det fulde program for statsbesøget her.

Vidste du at….?

Nok er det danske kongehus et af verdens ældste monarkier. Og nok kan dronning Margrethes gener spors langt tilbage i historien. Men de kan altså ikke spores helt tilbage til Gorm den Gamle, der som den første danske konge optræder i Danmarkshistorien helt tilbage i midten af 900-tallet.

– Vi har i vore dage en meget genetisk forestilling om slægtskab, og hvis du bruger begrebet i en moderne forstand som at være blodsbeslægtet eller have identiske genpuljer, er svaret nej, når du spørger, om Margrethe er i familie med Gorm den Gamle, fortæller lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, Jes Fabricius.

Læs mere om dronning Margrethes og Gorm den Gamles gener her.

Powered by Labrador CMS