Skip to main content

Medicin til nyfødte kan give tårnhøj promille

Nogle for tidligt fødte børn får så mange lægemidler, at alkoholpromillen i værste fald kan nå op på 2,6.

For tidligt fødte børn risikerer at få høj promille af medicin, påviser forskere. Arkivfoto er fra Rigshospitalets Neonatalafdeling.   Foto: Scanpix/Stine Larsen
For tidligt fødte børn risikerer at få høj promille af medicin, påviser forskere. Arkivfoto er fra Rigshospitalets Neonatalafdeling. Foto: Scanpix/Stine Larsen
Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Foto: Colourbox.com (Modelfoto)

Kritisk syge nyfødte, som har brug for intensiv behandling for at få reddet livet, bliver fyldt med medicin, der har vist sig at indeholde alkohol og tilsætningsstoffer.

Det skriver Berlingske.

Tårnhøj promille

Nogle for tidligt fødte børn får så mange lægemidler, mens de er indlagt på neonatalafdelinger, at alkoholpromillen i værste fald kan nå op på 2,6.

Det fremgår af en ny videnskabelig artikel om farer ved medicin til børn. Rapporten er lavet af forskere på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.

Hvor mange spædbørn, der er tale om, fremgår ikke, men rapporten får nu læger til at slå alarm.

Frygter hjerne- og nyreskader

De frygter, at tilsætningsstofferne i medicinen risikerer at påføre børnene hjerne- og nyreskader.

Lægerne efterlyser en øget indsats for at forbedre medicineringen af børn. Blandt andet ved at finde frem til mere sikre lægemidler uden eksempelvis alkohol.

– Det er tankevækkende, at vi i kampagner oplyser gravide om, at de ikke må drikke alkohol overhovedet, men at børnene, når de bliver født, kan få en så relativt stor mængde alkohol i forbindelse med medicin, at det overskrider det europæiske lægemiddelagenturs maksimale døgngrænse med 15 gange per dosis, siger en af forskerne bag rapporten, overlæge og ekspert i børnemedicin Helle Holst til Berlingske.

I forbindelse med rapporten har forskerne gennemgået 650 journaler vedrørende indlagte spædbørn på Rigshospitalet, hvoraf halvdelen fik fem eller flere lægemidler.

I alt blev der anvendt 277 lægemidler i forskellige former.

Det viste sig, at 16 procent af de flydende lægemidler og fem procent af de intravenøse lægemidler (indsprøjtning eller drop, red.) indeholdt alkohol. 48 procent indeholdt desuden mindst et potentielt farligt tilsætningsstof.

Ifølge rapporten kan disse tilsætningsstoffer være potentielt farlige for især spædbørn. På grund af deres umodne organsystemer kan de ikke omsætte eksempelvis alkohol på samme måde som større børn.

/ritzau/

Del din kommentar