Mia overvåget på Facebook: Får nu ikke pension

Velliv udspionerede på Facebook og Instagram smerteplaget kvindes løbeture og besluttede at stoppe udbetalinger, inden hun fik lov at forklare sig

Pensionsselskab stopper udbetalinger til kvinde efter Facebook-overvågning. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F.

Den 43-årige Mia Bergholz har mistet en månedlig indtægt på lidt over 18.000 kroner. Pensionsselskabet Velliv har nemlig stoppet udbetalingerne til hende for følgerne af en trafikulykke for 15 år siden. Velliv mener, at hun har løjet sig mere syg, end hun i virkeligheden er.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det sker, efter at pensionsselskabet har udspioneret hendes Facebook og hendes motionsklubs Facebook-profil. De har også studeret Instagram. Alle steder har de fundet billeder af hende under løbetræning.

I januar i år fik Mia Bergholz pludselig en opringning og et brev fra Velliv om, at nu holdt de op med at betale. Det havde de besluttet, inden hun fik lejlighed til at kommentere billederne og rette eventuelle misforståelser og fejl.

Dermed har Velliv forbrudt sig mod forsikrings- og pensionsbranchens egne retningslinjer om efterforskning for eksempel på internettet. Branchens kodeks siger, at kunderne skal have lov til at komme med deres forklaringer, inden selskabet lægger sig fast på, hvad der skal ske i sagen.

– De har dømt hende, inden de har talt med hende, siger advokat Svend Aage Helsinghoff, som hjælper Mia Bergholz med sagen.

Påkørt bagfra

Mia Bergholz blev påkørt bagfra i sin bil på vej hjem fra arbejde. Hun var dækket via sit arbejde af en pensionsordning med tilknyttede forsikringer for tab af erhvervsevne.

Efter uheldet blev hun ramt af mange smerter, og de fortsætter stadig. Hun er i fleksjob.

Men Mia Bergholz har forsøgt at holde sig i gang med blandt andet motion. Det gør hende glad, når hun kommer hjem fra sin sociale løbeklub.

– Velliv har bidt mærke i, at jeg har deltaget i løb på 10 kilometer. Men de har ikke set, at det tager mig halvanden time. Det er tæt på gåtempo, fortæller Mia Bergholz.

Hun har også deltaget i halvmaraton. Det tager hende 3 1/2 timer. Raske kvinder i hendes alder kan snildt løbe turen på 2 timer.

– Det kunne jeg have forklaret Velliv, hvis de havde givet mig chancen for at kommentere, inden de traf beslutning om, at de ville stoppe udbetalingerne.

Mia Bergholz blev ringet op af Velliv den 6. januar. Brevet fra selskabet er dateret 7. januar. Hun modtog det 14. januar.

I brevet skriver Vellivs advokat, at ”på det foreliggende grundlag agter Velliv at stoppe … udbetalingen ved nedsat erhvervsevne.” Hun får dog en uge til at komme med sine kommentarer.

– Jeg skyndte mig at give forklaringer, men de var ligeglade. De havde besluttet sig, inden de kontaktede mig, siger Mia Bergholz.

Fik en uge

Velliv gav hende kun cirka en uge til at komme med kommentarer. Mia Bergholz fik den korte frist, efter at pensionsselskabet i over et halvt år havde efterforsket hendes motionsaktiviteter.

Dermed bringer Velliv sig på kant med et andet punkt i branchens retningslinjer. De siger, at ”kunden bør altid indrømmes rimelig tid til at komme med sine svar”.

Erhvervsminister Simon Kollerup forbereder i øjeblikket bindende regler for forsikrings- og pensionsselskabers efterforskning. Ifølge dem skal kunderne have mindst fire uger til at kommentere, hvad selskabet mener at have opdaget.

Advokat Svend Aage Helsinghoff tror, at selskaberne har en taktik om et overraskelsesangreb på de syge kunder.

– De skriver et langt brev til dem og sender en masse billeder eller andet. Folk er i chok, og de får kun kort tid til at svare. Derfor lykkes selskabernes taktik nok somme tider. Folk giver op, siger Svend Aage Helsinghof.

Uhørt svarfrist

Han tilføjer, at en uges svarfrist er helt uhørt, hvis kunden skal have fat i sin fagforening eller en advokat.

– Branchens kodeks er vattet. Der står også i den, at selskabet skal orientere kunden, når de har afsluttet undersøgelser. Det skal de også gøre, hvis overvågningen har ført til, at det ikke får konsekvenser for kunden. Men mine kolleger og jeg har aldrig hørt om, at nogen har fået et brev, hvor et selskab skriver, at vi har efterforsket dig, men vi har intet mistænkeligt fundet.

Mia Bergholz har nu klaget til Ankenævnet for Forsikring over Vellivs afgørelse. Hun venter, at der kan gå et år, før nævnet afgør, om hun skal have sine udbetalinger tilbage.

Velliv ønsker ikke at kommentere, om de har overtrådt branchens egne regler. Det sker med henvisning til, at ankenævnet er i gang med behandle klagen.

Mia Bergholz har på Vellivs hjemmeside læst, at selskabet råder folk til at være fysisk aktive og komme ud i naturen.

– Det er lige præcis, hvad jeg har gjort. Og så bruger de min motion til at stoppe min udbetaling. Det er helt urimeligt, synes Mia Bergholz, der bor i Vamdrup.

Powered by Labrador CMS