Minkavlere kan score kassen lørdag

Faldende udbud og optimistiske kunder kan give højere skindpriser for minkavlere efter et skelsættende 2020

Lørdag afholder Kopenhagen Fur årets første auktion over minkskind, og avlerne kan for første gang i flere år se frem til høje skindpriser. Det skyldes blandt andet lavt udbud. (Arkivfoto) Foto: John Randeris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Fra Tokyo til Vancouver sidder over 100 handelsfolk klar ved skærmen lørdag, når Kopenhagen Fur i Danmark slår de virtuelle døre op for årets første auktion over minkskind.

Der er to millioner minkskind til salg, og Jesper Lauge Christensen, der er administrerende direktør i pelsauktionshuset, der er verdens største, ser frem til et godt salg.

– Vi forventer en pæn stigning på priserne, for detailhandlen på vores hovedmarkeder er faktisk gået godt på trods af corona. I Korea, Japan og Kina er detailhandelssæsonen for pels gået meget fornuftigt, så vores kunder er ret optimistiske, siger han.

En ustabil branche

I november lød markedsprisen på 400 kroner per skind, efter at prisen var blevet fordoblet på bare to måneder.

De seneste otte år har priserne svinget mellem 225 kroner og 1000 kroner for et skind.

Sådan blev minkerhvervet i Danmark lukket

Kopenhagen Fur i Danmark slår lørdag de virtuelle døre op for årets første auktion over minkskind.

En række minkauktioner er på vej, selv om alle mink i november blev beordret aflivet efter smitte med en særlig coronavariant.

Få overblik over forløbet her:

26. april 2020:

Det hollandske landbrugsministerium oplyser, at der er fundet smitte med coronavirus på to minkfarme. En måned senere står det klart, at en person er blevet smittet af en mink i Holland.

17. juni:

Fødevarestyrelsen oplyser, at der er blevet konstateret coronavirus blandt dyrene i en nordjysk minkbesætning. To andre besætninger bliver også inficeret kort tid efter, og alle mink i de berørte besætninger bliver aflivet.

1. oktober:

En million mink fra op mod 100 besætninger skal aflives i Nordjylland. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde.

I alt 41 minkbesætninger er inficeret, mens 20 er under mistanke. Yderligere en række farme ligger så tæt på de smittede mink, at også besætningerne her skal aflives.

8. oktober:

Arbejdet med at aflive en million mink i Nordjylland bliver sat i gang af Fødevarestyrelsen.

4. november:

Statsminister Mette Frederiksen siger, at alle Danmarks mink – 15-17 millioner – skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker. Det frygtes, at mutationen kan gå ud over effekten af en coronavaccine.

15. januar 2021:

Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Fødevarestyrelsen oplyser, at tre minkavlere muligvis stadig holder mink. De holder mink i live i håb om, at de kan indgå i et forskningsprojekt. Fristen bliver senere forlænget til tirsdag 2. februar.

17. januar:

Fødevarestyrelsen afviser at give støtte til forskningsprojekt, hvor forskere fra universiteterne i København og Aarhus blandt andet ville undersøge coronavirus i mink.

5. februar:

Fødevarestyrelsen oplyser, at de sidste mink på minkfarme i Danmark er blevet aflivet.

20. februar:

Kopenhagen Fur holder den første af i alt fire auktioner i 2021. Der er også planlagt flere i 2022.

Kilde: Ritzau.

Ifølge Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, har det været en ustabil branche målt på priser, mængder og udbud.

– Man ser typisk priscykler på 6-7 år. Vi havde en stor pristop omkring 2013 og 2014 med meget høje priser omkring 700 kroner per skind. Og så har de været faldende siden da.

– Skal man følge de normale mønstre, så er prisen på vej til at stige de kommende år. Vi har også haft en periode med faldende udbud, så det taler også for, at vi nok får prisstigninger. Balancen vil måske være omkring 300 kroner per skind, lyder vurderingen.

Ikke som normalt

Normalt kommer rejsende fra hele verden til Glostrup for at inspicere varerne inden auktionen. Men det er ikke muligt i år som følge af corona.

Den danske minkbranche blev vendt op og ned i november, da alle mink blev beordret aflivet efter smitte med en særlig coronavariant.

Trods en milliardstor erstatning tror hverken Jesper Lauge Christensen eller Henning Otte Hansen på en stor fremtid for minkbranchen i Danmark.

– Der er ganske få, som måske vil prøve at starte produktionen op igen på et tidspunkt. Men det vil være vanskeligt, for den danske minkavl er bygget op omkring en stærk infrastruktur i branchen.

– Uden det står man fuldstændig på egne ben, siger Jesper Lauge Christensen.

Weekendens auktion hos Kopenhagen Fur er den første af i alt fire i 2021. Der er også planlagt flere i 2022.

Powered by Labrador CMS