Skip to main content

Mistanke om sjusk med mammografi: Tusinder af kvinder skal screanes igen

3220 kvinder i Region Midtjylland får tilbud om ny undersøgelse for brystkræft. Læge mistænkes for sjusk.

Arkiivfoto.

Arkiivfoto.

Flere tusinde kvinder i Region Midtjylland vil snart få tilbud om at blive undersøgt for brystkræft, selv om de allerede har fået foretaget mammografi.

Det sker ifølge en pressemeddelelse, fordi Regionshospitalet Viborg har mistanke om, at en mandlig overlæge har sjusket med undersøgelserne.

En række patientklager førte til, at regionen via en intern kvalitetskontrol nåede frem til, at alle patienterne var blevet undersøgt af den samme overlæge.

Uvildig gennemgang

Udvalgte patientforløb er siden blevet sendt til uvildig gennemgang på Rigshospitalet for at kontrollere, om de gældende retningslinjer er blevet fulgt.

Samtidig er den pågældende læge blevet fritaget for alle sine opgaver, og 3220 af de kvinder, som han har undersøgt siden 1. juli 2015, vil blive tilbudt en ny undersøgelse.

– Vi har ganske vist ikke fået endeligt svar på, om der er sket fejl, men vi vil ikke risikere at forsinke behandling for kvinder, der måske går rundt med brystkræft.

– Hensynet til vores patienter kommer først. Vi formoder, at det vil dreje sig om ganske få kvinder. Men én kvinde med uopdaget kræft er én for meget, siger Michael Braüner Schmidt, der er lægefaglig direktør på Hospitalsenhed Midt.

Tre spørgsmål

Det ekstra sikkerhedstjek vil ud over en ny mammografi omfatte tre spørgsmål.

Afhængigt af resultatet og svarene vil de undersøgte kvinder blive undersøgt yderligere.

Den pågældende læge har været ansat i Viborg siden 2009. Før det arbejdede han på Regionshospitalet Randers.

Hvis man er blevet undersøgt af ham og efterfølgende har fået konstateret brystkræft, har man mulighed for at få erstatning. Regionen sørger for at informere de berørte via brev.

/ritzau/

Del din kommentar