Moderne prævention får antallet af aborter til at styrtdykke

Markant færre gravide får foretaget abort i lande, hvor der er adgang til for eksempel p-piller og spoler.

Årtier efter aborten blev givet fri i størstedelen af udviklede lande verden over, er det stadig et sprængfarligt politisk emne. Her er vi til en demonstration i Polen, hvor borgere demonstrerer for retten til fri abort. Foto: Wojtek Radwanski/AFP
Udgivet Opdateret

Antallet af aborter på verdensplan er faldet til et historisk lavt niveau i velhavende lande. Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af en undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Undersøgelsen er blevet offentliggjort onsdag. Den viser, at antallet af aborter er faldet drastisk de seneste 25 år i velhavende lande, mens tallet kun er faldet en smule i udviklingslande.

I undersøgelsen fremgår det også, at kvinder i udviklingslande har dårligere adgang til moderne prævention såsom p-piller eller spoler.

– I udviklingslande stemmer muligheden for familieplanlægning ikke overens med det stigende ønske om at have små familier, siger Gilda Sedgh forskningschef på Guttmacher Institute i USA, der har medvirket til at skrive rapporten.

– Mere end 80 procent af de uønskede graviditeter sker for kvinder, der ikke kan få fat i den prævention, de har brug for, fortsætter hun.

Samme andel

Undersøgelsen viser også, at abortraten er den samme i lande, hvor abort er lovligt, som i lande hvor det er forbudt.

Tilsyneladende er det altså ikke lovgivningen, der forhindrer kvinder i at få en abort. I stedet kan lovgivningen dog tvinge kvinder til at få foretaget mere risikable aborter i ulovlige klinikker eller i hjemmet.

Mellem 1990 og 2014 er abortraten i udviklede lande faldet fra 46 til 27 per 1000 kvinder i alderen 15-44.

Faldet dækker blandt andet over, at raten i Østeuropa er mere end halveret, i takt med at befolkningen har fået mere direkte adgang til moderne prævention.

I udviklingslande er raten i samme periode kun faldet fra 39 til 37.

56 millioner aborter

Det anslås ifølge WHO, at der i perioden mellem 2010 til 2014 er blevet foretaget 56 millioner aborter verden over.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS