Skip to main content

Muhammad Ali er død

Et af verdens største sportsnavne nogensinde er død.

Muhammad Ali med sin mor få dage før en af de største boksekampe nogensinde, “The Rumble in the Jungle”. Foto: -/AFP

Muhammad Ali med sin mor få dage før en af de største boksekampe nogensinde, “The Rumble in the Jungle”. Foto: -/AFP

Bokselegenden Muhammad Ali er død. Han blev lagt i respirator torsdag, men lørdag morgen dansk tid skriver amerikanske medier, at han altså er død fredag – lokal tid. En talsperson for familien har bekræftet dødsfaldet.

– Efter 32 års kamp med Parkinsons er Muhammad Ali død i en alder af 74. Den tredobbelte verdensmester i sværvægts døde her til aften (lokal tid, red.), siger talsmanden Bob Gunnell til mediet.

Ali var indlagt på et hospital i Phoenix-området i USA, hvor han altså nu er død.

Muhammad Ali blev torsdag indlagt med respiratoriske problemer, som også bredt kaldes for vejrtrækningsproblemer.

Muhammad Ali har været indlagt på hospital en del gange de senere år. Den tidligere verdensmester har i mange år lidt af sygdommen parkinsons.

Bokseren, der blev døbt Cassius Clay, men skiftede navn til Muhammad Ali, da han blev optaget i den muslimske forening Nation of Islam, var verdensmester i sværvægt tre gange, og han stoppede sin boksekarriere i 1981.

Den største nogensine

Muhammad Ali er af mange iagttagere betegnet som den største bokser nogensinde.

Han har været hovedpersonen i flere af historiens største boksekampe, hvor den rapkæftede og elegante bokser aldrig satte sit lys under en skæppe.

– Jeg er den største. Jeg er det største væsen, der nogensinde har levet. Jeg har ikke så meget som en skramme i mit ansigt, og jeg tog fusen på Sonny Liston. Og jeg er kun 22 år gammel, sagde den unge Ali efter en storkamp mod verdensmester Sonny Liston.

Også uden for bokseringen slog Ali fra sig.

Midt i sin storhedstid nægtede bokseren at aftjene værnepligt i Vietnam.

– Jeg skal ikke i krig for magtfulde USA og skyde fattige mennesker til døde i mudderet. Vietcong er ikke min fjende. De har aldrig kaldt mig nigger. Tag mig til fængslet i stedet, sagde Ali dengang.

Det kostede ham tre år væk fra boksningen.

Efter den lange pause tabte han til Joe Frazier og Ken Norton, og de færreste troede derfor, at Ali ville have en jordisk chance mod den frygtindgydende George Foreman, som brutalt havde jævnet både Norton og Frazier med jorden inden for to omgange.

Men i “The Rumble in the Jungle”, af mange anerkendt som boksehistoriens største kamp nogensinde, overraskede Ali stort, da han slog den udmattede Foreman ud i ottende omgang og genvandt VM-titlen i sværvægt i en alder af 32 år.

Del din kommentar