Skip to main content

Nej, du skal ikke spise grønne kartofler: Kan give diarré og opkastning

Det er en rigtig dårlig idé at spise grønne kartofler. Du kan blive meget syg.

Du må ikke spise grønne kartofler – simpelthen fordi det er farligt. KLIK videre og læs hvad det gør. Fotos: Scanpix / Kilde: DTU
Du må ikke spise grønne kartofler – simpelthen fordi det er farligt. KLIK videre og læs hvad det gør. Fotos: Scanpix / Kilde: DTU
Indholdet af de giftige stoffer er højst i skrællen, da det benyttes som værn mod blandt andet råd. Man kan ikke koge eller stege de giftige stoffer væk.
Indholdet af de giftige stoffer er højst i skrællen, da det benyttes som værn mod blandt andet råd. Man kan ikke koge eller stege de giftige stoffer væk.
Følgende er generelt for kartofler:
De danner ekstra meget giftstof, når de er beskadigede, fordi kartofler tror, at de er under angreb. Hvis kartoflen er frisk og ubeskadiget, kan man sagtens spise skrællen, da den indeholder vitaminer og fibre.
Følgende er generelt for kartofler: De danner ekstra meget giftstof, når de er beskadigede, fordi kartofler tror, at de er under angreb. Hvis kartoflen er frisk og ubeskadiget, kan man sagtens spise skrællen, da den indeholder vitaminer og fibre.
Spirer på kartofler indeholder meget høje niveauer af glykoalkaloider, så hvis kartoflen ikke er grøn, kan du godt spise den – du SKAL bare fjerne spirer inden.
Spirer på kartofler indeholder meget høje niveauer af glykoalkaloider, så hvis kartoflen ikke er grøn, kan du godt spise den – du SKAL bare fjerne spirer inden.

Har du også stået og tænkt “gad vide, om jeg kan spise grønne kartofler”? I så fald kan du få svaret her. Det kan du godt, men du bør ikke. For du kan blive ganske alvorligt syg af at spise grønne kartofler.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet på sin hjemmeside.

Jo grønnere kartoflerne er, jo mere giftige er de. Problemet er, at giften ikke nødvendigvis er til hverken at smage eller at se. Så du kan indtage den uden at lægge mærke til det.

Så for at være på den absolut sikre side, bør du altså smide kartoflen ud, hvis den skulle ske at være blevet grøn i stedet for den klassiske gule. De grønne kan give mavekramper, kvalme, opkastning og diarré.

Lys er farve

DTU skriver nemlig, at kartofler, der udsættes for lys – også dagslys – danner mere af det grønne farvestof klorofyl. Det er ufarligt i sig selv, men fungerer dog som indikator på, at der også dannes flere af de giftige stoffer glykoalkaloider, som består af giftstofferne solanin og chaconin.

Her går det så galt, hvis man skal tro DTU.

Giften kan nemlig ikke koges eller steges væk. Så det er lettest bare ikke at spise grønne kartofler. Hvis du alligevel beslutter dig for at gøre det, skal du være opmærksom på en række ting.

Klik dig gennem galleriet over artiklen og bliv klogere på, hvorfor du ikke skal spise grønne kartofler – det kan nemlig gå gruelig galt.

En anden pointe er, at du altid kun bør spise selve kartoflens knold, aldrig spirer, blomster, blade, stængler og frugter, fordi de har et meget højt indhold af giftstoffer.

Del din kommentar