Ni tegn på synsproblemer hos dit barn

Når barnet starter i skole, kan synsfejlene for alvor give problemer, træthed og hovedpine. Derfor bør I holde et vågent øje allerede inden da

Det er normalt, at små børn er langsynede, men det aftager med alderen. Det kom dog bag på forskerne, hvor mange der var langsynede, og hvor udtalt det stadig var hos børn i førskolealderen. – Men det hænger også sammen med, hvor store kravene til børnene er blevet. Leger de bare på legepladsen, er det sådan set okay, men skal de sidde og kigge på computer eller lære at skrive mange timer om dagen, så bliver de altså trætte, forklarer overlæge Lisbeth Sandfeld. (Arkivfoto) Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Efter en lang dag i børnehaveklassen kommer dit barn hjem med små øjne og en dundrende hovedpine.

Måske fortæller klasselæreren også, at barnet har lidt svært ved at koncentrere sig i timerne.

Men ingen tænker over, at de nævnte ting kan være symptomer på synsproblemer.

To ud af tre børn, der har problemer med synet, bliver ikke fanget i skolernes screeningssystem, viser det flerårige forskningsprojekt “Børn og unges syn”.

– Så en god del af dem, var ikke blevet fanget, siger Lisbeth Sandfeld, som er ph.d. og overlæge ved Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og en af forskerne bag undersøgelsen.

Lisbeth Sandfeld understreger, at børn med svære synshandicap bliver opdaget, men at der kan gemme sig nogle med andre synsproblemer.

Særligt de langsynede – som er det mest udbredte blandt børn – kan være svære at opdage, fordi barnets øjne kan kompensere for det ved at spænde.

Fokus i tidlig alder

Derfor skyder Synoptik gang i en kampagne med fokus på at opdage sit barns synsproblemer, allerede før de begynder i skole.

Det sker med en film og en bog, man kan læse sammen med sit barn, og hvor opgaverne undervejs hjælper til at tjekke barnets syn.

De sætter fokus på ni tegn, du som forælder kan holde øje med.

Det er blandt andet, at barnet klager over hovedpine, er generet af lys, ofte er træt i øjnene og gnider sig i dem eller har svært ved at sidde stille og koncentrere sig.

– Der er store forventninger til børn, der skal starte i skole. De skal sidde stille, se på tavlen og lære at læse tidligere end før. De langsynede børn ser fint langt væk, men tæt på skal de overanstrenge sig, siger Lisbeth Sandfeld.

Så er barnet pludselig i gang med noget andet, fordi det ikke kan fokusere. Og så bliver det måske set som et barn, der er dårligt opdraget eller har for meget krudt bagi, forklarer hun.

Klodsethed er et tegn

Andre tegn på synsproblemer er, at barnet virker klodset, har problemer med finmotorikken eller holder ting meget tæt på øjnene.

– For langsynede kan aktiviteter, der foregår tæt på eller kræver finmotorik, være svære. Eksempelvis at tegne inden for stregerne eller klippe, forklarer Annette Slyngborg, som er optometrist og leder af klinisk udvikling hos Synoptik.

– Det kan også være, at man ikke opdager vanskelighederne, fordi barnet prøver at undgå de aktiviteter, tilføjer hun.

En måde at holde øje med barnets syn er med en bog som “Find Holger”, hvor barnet skal kunne spotte små tegninger.

Mange danske børn er langsynede

* Mange børn er langsynede, men synet stabiliserer sig med alderen. Det bør have udlignet sig omkring skolestartsalderen.

* I et dansk forskningsprojekt, der undersøgte det danske screeningssystem for øjenproblemer hos børn, var langsynethed dog langt mere udtalt, end forskerne havde forventet.

* Cirka ni procent af børnene i skolestartsalderen havde brug for briller. Det vil i undersøgelsen sige en styrke på +3,5, som er relativt højt sat.

* Der er ikke officielle retningslinjer for, hvornår langsynethed bør føre til briller for børn.

Kilde: undersøgelsen “Børn og unges syn” støttet af Synoptik-Fonden og Patienthåndbogen.

Du bør også holde øje med, om barnet dækker for det ene øje eller lukker det ene, når det skal fokusere.

Hold også øje med skelen. Selv hvis det bare er det ene øje, der glider lidt ud, når barnet er træt, bør det undersøges af en fagperson.

Det sidste tegn er, at barnet har svært ved at se på afstand. Se eksempelvis, hvordan barnet reagerer, hvis du peger på en fugl eller hjort på lang afstand.

Powered by Labrador CMS