Skip to main content

Nonne stjal 5 millioner for at dække spillegæld

Pengene blev stjålet fra den skole, nonnen var rektor for

En nonne har indrømmet at have svindlet for cirka fem millioner kroner.
En nonne har indrømmet at have svindlet for cirka fem millioner kroner.Foto: Gary Rhijnsburger/Scanpix

En pensioneret nonne har erklæret sig skyldig i at have svindlet sig til 835.000 dollars (Mere end fem millioner danske kroner) fra skolen "St. James Catholic School" i Los Angeles, hvor kvinden arbejdede som rektor. 

Det skriver det amerikanske Justitsministerium i en pressemeddelelse

78-årige Mary Margaret Kreuper blev sigtet i sagen tirsdag for henholdsvis tyveriet og den efterfølgende hvidvask af de mange penge. Hun var rektor for skolen i 28 år, og hun havde her ansvar for penge, skolen fik ind fra eleverne og fra velgørenhedsdonationer. 

Hun havde adgang til forskellige konti, og hun har indrømmet, at hun flyttede pengene over til andre konti for at kunne dække udgifter, hendes nonneorden ikke havde godkendt. 

Spillegæld

Som nonne havde Mary Margaret Kreuper aflagt løfte om, at hun ville leve i fattigdom, men over en 10 år lang periode svindlede hun sig til 835.000 dollars for at betale for udgifter "ordenen ikke ville have godkendt, endsige dækket, herunder spillegæld til kasinoer og afbetalinger på kreditkort."

Mary Margaret Kreuper har indrømmet, at hun forfalskede månedlige og årlige rapporter til skoleadministrationen for at dække over sine forbrydelser. På den måde indlullede hun administrationen i den tro, at der var styr på skolens penge, og dermed havde hun mulighed for at fortsætte sine lovbrud i 10 år uden at blive opdaget. 

Opdaget af kolleger

Svindlen blev opdaget i 2018, og dengang skrev Tampa Bay Times, at Mary Margaret Kreuper var gået på pension på det tidspunkt. 

Skolens ansatte opdagede, at en check, der var udstedt af en familie med en elev på skolen, ikke var indsat på skolens egen bankkonto. 

Herefter blev skolens økonomi gennemgået mere grundigt, og på den måde opdagede man, at Mary Margaret Kreuper havde taget for sig af skolens finanser over flere år. 

Ikke overrasket

Tampa Bay Times skriver, at Mary Margaret Kreuper havde held med at holde sit svindelnummer hemmeligt, fordi hun flyttede pengene fra skolens officielle konto og over på en anden konto, der også var ejet af skolen, men som aldrig var blevet brugt til noget, før Mary Margaret Kreuper tog den i brug. 

Det er uvist, hvordan svindlen kunne stå på i så mange år, og koste så mange penge, uden at noget blev opdaget, men ifølge Tampa Bay Times skete det ikke uden, at forældre til elever på skolen undrede sig over, hvad der foregik. 

- Vi forsøgte at få bevillinger til et par projekter i mange år uden held, fordi der ikke var penge til det. Jeg vil sige, det her ikke chokerer mig, har en forælder sagt til et lokalt medie, ifølge Tampa Bay Times.

Mary Margaret Kreuper har indgået en aftale med anklagemyndigheden. Hun risikerer op til 40 års fængsel for sine forbrydelser. Foruden svindel og hvidvask er hun mistænkt for at have fået ansatte på skolen til at destruere dokumenter, fordi skolens økonomi skulle gennemgås af en udefrakommende.

Del din kommentar