Hver 10. kvinde lider af skjult folkesygdom

Selv om sygdommen endometriose er lige så ubredt som diabetes, er der ikke mange, der kender den. 100.000 danske kvinder er ramt.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Selv om sygdommen endometriose er lige så ubredt som diabetes, er der ikke mange, der kender den. 100.000 danske kvinder er ramt.

Mange kender ikke sygdommen endometriose, men alene i Danmark er 100.000 kvinder påvirket af den. Faktisk er sygdommen ligeså udbredt som diabetes, skriver Politiken.

Kvinder, der lider af sygdommen, har symptomer som kroniske smerter i underlivet, smerter under samleje og fertilitetsproblemer.

Endometriose er ikke en ny sygdom, men da den britiske avis The Guardian for nyligt dykket ned i problemet, fik avisen mere end 600 henvendelser fra kvinder, som lider af sygdommen, på bare en enkelt dag.

Læger ved ikke nok om sygdommen

For lidt forskning på området kan være en medvirkende faktor til, at læger ikke genkender sygdommen, når de møder symptomer på den.

»Vi ved ikke nok om sygdommen endnu, men der er tale om en folkesygdom, når hver 10. kvinde, alene 125.000 danske kvinder, har kroniske smerter, og cirka 30-40 procent af de ramte har fertilitetsproblemer. Det går også ud over både sex og familielivet,« siger Lone Hummelshøj, der leder World Endometriosis Research Foundation, til Politiken.

Det er dog muligt at afhjælpe symptomerne, siger Lone Hummelshøj. For nogle kvinder hjælper det at begynde at tage p-piller, nogle bliver sat i kunstig overgangsalder, mens andre har gavn af en operation.

Powered by Labrador CMS