Livgarden fylder hans liv og hans stue

Som barn holdt 73-årige Preben Bosse til i Livgardens vagtstue, hvor han spiste med garderne. Og han "fulgtes med" dronningens søstre til skole

Udgivet Opdateret

Se flere fotos i billedgalleriet herover

– Jeg er en stor nørd, lyder det grinende fra Preben Bosse, da Kendte.dk er på besøg hos ham i ‘Garderstuen’.

Når man træder ind i Preben Bosses garderstue i Horsens, er det åbenlyst hvor stor en passion, Den Kongelige Livgarde er for ham.

Man hører livlige toner fra Livgardens Musikkorps, og over alt pryder fotografier, emblemer, platter, monogrammer og forskellige livgardergenstande væggene. Der er ikke megen vægplads tilbage.

Rundt omkring står der mannequindukker iført historiske uniformer, som gardere af forskellig rang gennem Livgardens historie har trukket i, afhængigt af hvilken funktion, de havde, og hvad anledningen var.

Livgarden har en særlig status

73-årige Preben Bosse har simpelthen indrettet sit udhus som et livgardermuseum. Han kalder museet for ‘Garderstuen’.

– Hele mit liv har jeg været fascineret af den Kongelige Livgarde, så derfor har jeg samlet på alt, der har med garderne og Livgardens historie at gøre, siden jeg var barn, fortæller han til Kendte.dk og fortsætter:

– Livgarden har en særlig status og betydning, da de har passet på kongefamilien siden år 1658. De har haft en vigtig rolle i vores land. Og jeg tror, at mange danskere beundrer garderne. De er jo også en turistattraktion. Mange turister lægger vejen forbi Amalienborg.

Kongefamilien som nabo

For Preben Bosse har den Den Kongelige Livgarde været en livslang passion. Han har samlet på livgardereffekter i mere end 60 år.

At det lige var Livgarden, som vakte Preben Bosses interesse allerede fra barnsben, giver faktisk god mening. Han havde nemlig kongefamilien som nær nabo og fulgte garderne på tætteste hold.

– Jeg boede på Amaliegade 100 meter fra Amalienborg. Min kammerat, hvis far var kong Fredrik den 9. hoffourer (ansvarlig for hoffets husholdning red.), boede i Christian den 7. palæ. Når jeg ville hjem til ham, skulle jeg derfor altid gennem gardernes vagtstue, fortæller Preben Bosse.

– Nærmest hver dag holdt jeg til i vagtstuen. Jeg spiste sammen med garderne og medbragte blandt andet julebag og gav dem softice. Så min store interesse hænger helt sikkert sammen med, at garderne var så stor en del af min hverdag, fortsætter han.

Smidt ud fra “royal” skøjtebane

I og med at Preben Bosse boede nærmest et stenkast fra Amalienborg, har garder-entusiasten altid fulgt det danske kongehus og kongefamiliens gøren og laden tæt.

– Som barn stødte jeg af og til på Dronning Margrethes søstre, prinsesse Anne-Marie og prinsesse Benedikte, når jeg var på vej til skole. De gik nemlig i skole på N. Zahles pigeskole, oplyser han.

Preben Bosse fortsætter:

– Der lå en skøjtebane ikke langt fra Amalienborg, hvor min kammerat og jeg af og til tog hen for at løbe på skøjter. Men en dag fik vi at vide, at vi var nødt til at fortrække. For prinsesserne, som også benyttede skøjtebanen, skulle altså ind og skøjte i næste øjeblik.

Så I blev smidt ud?

– Ja, det kan man godt sige, svarer Preben Bosse grinende.

Ikke nok med at Preben Bosse har “fulgtes med” prinsesserne til skole og “delt skøjtebane” med dem, så har han også spillet på tromme for deres mor, Dronning Ingrid. Han var nemlig en del af Livgardens Musikkorps.

Drøm blev til virkelighed

I garder-kredse er Preben Bosse bedre kendt som “knægten fra Amalienborg”. Og han har naturligvis også selv været garder. Han stod vagt for det danske kongehus i en periode fra 1968-1969.

Det var en drengedrøm, der gik i opfyldelse for ham. Livgarden, som han havde beundret udefra i mange år, var han pludselig selv en del af og oplevede indefra. Han mærkede på egen krop, hvad det vil sige at være garder.

Preben Bosse er årgangsformand for garderne årgang 1969, og de gamle soldaterkammerater mødes stadig engang imellem.

– Begge mine to brødre har også været gardere, og det samme har min søn. Så det ligger til familien, siger han.

Lysten til at samle er stadig stor

Preben Bosses livgardersamling har i løbet af mere end 60 år vokset sig kæmpe stor og udgør nu et helt museum, som interesserede flittigt har besøgt gennem tiden.

Og som den nørd og glade samler, han er, samler han stadig på livgardereffekter med stor lyst, iver og ihærdighed.

Nogle af livgardergenstandene har Preben Bosse modtaget i gave af personer, som har fået nys om i hvor høj grad, han brænder for Den Kongelige Livgarde. Nogle har han købt på aktioner og gennem aktionshuse. Og andre har han købt eller fået af garder-entusiastiske samlere eller folk, som er eller har været i berøring med Livgarden.

– Min lyst til at samle er ikke blevet mindre. Jeg går op i at tilføre nyt til samlingen og holde den opdateret, lyder det.

Se flere fotos i billedgalleriet herover

Powered by Labrador CMS