Skip to main content

Ny kæmpeflåt kan snart dukke op i Danmark

En ny flåtart kan snart blive en del af den danske fauna. Den udmærker sig især ved sin størrelse.

Det er sådan en fætter her, der nærmer sig landets grænser. På næste billede kan du se dens størrelse i sammenligning med en normal flåt. Foto: Adam Cuerden/Wikipedia
Det er sådan en fætter her, der nærmer sig landets grænser. På næste billede kan du se dens størrelse i sammenligning med en normal flåt. Foto: Adam Cuerden/Wikipedia
Her ses den nye “kæmpeflåt” i sammenligning med en normal flåt. Foto:  IMB / Lidia Chitimia-Dobler
Her ses den nye “kæmpeflåt” i sammenligning med en normal flåt. Foto: IMB / Lidia Chitimia-Dobler

Flåter vinder nok ikke mange popularitetskonkurrencer for dyr i den danske natur, og nu kan en endnu mere utiltalende art af flåter snart vække afsky inde for landets grænser.

Bt.dk skriver, at en meget stor flåtart, som tidligere har holdt sig et godt stykke syd for Danmark, nu er blevet fundet i både Sverige og Tyskland. Man regner med, at den er rejst op på vores breddegrader som blind passager hos fugle.

Arten har navnet Hyalomma Marginatum, og den er meget større end de flåter, vi ellers kender i den danske natur. Du kan selv se en sammenligning på billede nummer to i galleriet ovenfor. Derudover er den også kendetegnet ved, at den – modsat de flåter, vi er vant til i Danmark – ikke blot sidder passivt på et græsstrå og venter på, at der kommer et dyr forbi, den kan bide sig fast i. Den bevæger sig rundt for at finde “byttedyr”. En svensk ekspert betegner den som meget agressiv. Flåten suger hovedsagelig t blod fra store pattedyr, og den kan sagtens finde på at bide mennesker.

Som bekendt kan flåtbid udløse en række alvorlige sygdomme – mest udbredt og velkendt borreliaDen nye flåtart kan også bringe nye sygdomme med sig. En af de syv flåter af arten, der ind til videre er fundet i Tyskland, bar på bakterien, der kan udløse den meget dødelige sygdom tyfus.

Karen Angeliki Krogfelt, der er leder af enheden for bakterier, parasitter og fungi på Statens Serum Institut har fortalt til Bt.dk, at det er meget sandsynligt, at den store flåtart bliver fundet i Danmark inden længe.

– På grund af den globale opvarmning forventer vi generelt flere og mere varme-elskende flåter. For eksempel har Ixodes inopinatus (en flåtart /red.) fra Middelhavet nu spredt sig til Danmark, siger Karen Angeliki Krogfelt.

Så sent som sidste år blev en anden flåtart fundet for første gang i Danmark – læs mere om det her:

Ny flåt fundet i Danmark: Infektion kan give store sorte ar

Har du i øvrigt styr på forskellen mellem tæger og flåter – det kan du lære mere om i artiklen her:

Udbredt misforståelse: Tæger og flåter er vidt forskellige – og kun den ene er farlig

 

Del din kommentar