Odense – alt du skal vide om Danmarks tredjestørste by

Odense er Danmarks tredjestørste by, og derudover er det også én af Danmarks ældre byer.

H.C. Andersen var født i Odense og selvfølgelig har byen op til flere statuer af den kendte dansker. Arkivfoto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Med sine mange indbyggere og rige kulturhistorie kan Odense byde på mange spændende oplevelser og attraktioner, hvilket hvert år lokker mange turister til byen.

Her kan du læse mere om Odense – uanset om du er interesseret i byen som feriemål, bopæl eller studieby.

Odenses som turistmål

Hvis du besøger Odense som turist, vil du med garanti være interesseret i at besøge byens største seværdigheder. Odense kan byde på mange spændende oplevelser, og det er også nemt at finde et godt hotel i Odense – uanset om du er på ferie eller deltager i ét af de mange arrangementer i Odense Congress Center.

H.C Andersens Hus og H.C Andersen Museum

H.C Andersen er ikonisk for Odense, og hvis du besøger Odense, bør du besøge H.C Andersens Hus. Det lille gule hus er meget karakteristisk og dannede rammen om H.C Andersens første år. Selve huset er velbevaret, og der er mulighed for at komme indenfor i huset, og se hvordan det så ud for 200 år siden.

Nær huset kan du også finde H.C Andersen Museum, som også er et museum, som familiens mindste kan finde spændende.

Odense Domkirke

Odense Domkirke hedder også Sankt Knuds Kirke. Den er opkaldt efter Knud Den Hellige, som blev myrdet i 1068 i Sankt Albani Kirke.

Odense Domkirke blev indviet i år 1499 og med sit tårn på 63 meter er kirketårnet tæt på at være én af Odenses højeste bygninger.

Odense Zoo

Odense Zoo åbnede i 1930, men er vokset støt siden dengang. I dag findes den i top ti over de mest besøgte attraktioner i Danmark, og har mere end 350.000 besøgende om året.

Hvis du besøger Odense Zoo, kan du opleve mere 1.000 dyr, som er fordel over 147 forskellige arter.

Odense Teater

Odense Teater stammer helt fra 1796, hvilket gør teateret til Danmarks næstældste. På teateret spilles der spændende stykker hele året rundt, og derudover kan du også opleve forskellige teaterkoncerter på teateret.

Odense Bulldogs og OB

Hvis du er glad for sport, kan du tage ind og se Odense Bulldogs, som er ét af Danmarks absolut bedste ishockeyhold. Er du ikke til ishockey, kan du også overveje at tage ind og se fodbold, når Odense boldklub/OB spiller kamp.

Odense Symfoniorkester

Odense Symfoniorkester er én af Danmarks fem landsdelsorkestre. Symfoniorkesteret har rødder, som går helt tilbage til år 1800, og du kan blandt andet høre klassiske symfonier og operaer, hvis du tager ind og hører dem.

Odense sommerrevy

Danmark har stolte revytraditioner, og hvis du besøger Odense i om sommeren, kan du tage ind i se Odense Sommerrevy. Her finder du en festlig forestiller, hvor aktuelle begivenheder bliver fortolket med et humoristisk glimt i øjet.

Odense som studieby

Odense Universitet eller SDU Odense har næsten 30.000 studerende, hvilket gør universitetet til det tredjestørste i Danmark. Det har gjort Odense til en populær studieby, og der er mange fordele ved at vælge at læse i Odense.

Boliger for studerende i Odense

Hvis du ser frem til at skulle studere på SDU Odense eller Odense Katedralskole, så kan du få brug for en studiebolig.

Odense har mange studieboliger, som kun kan lejes af studerende. Mange af disse boliger er nybyggede og huslejen er overkommelig for SU-modtagere. For at få én af disse boliger skal du besøge Studiebolig Odense, og du skal være forberedt på, at der er venteliste i forhold til at få en studiebolig.

Hvis du skal bruge en studiebolig hurtigst muligt, kan det være en god idé i stedet at lede hos private udlejere. Her er der ikke ventelister, og du kan finde en rigtig billig bolig, hvis du for eksempel finder et værelse i en delelejlighed.

Underholdning for studerende i Odense

Odense er en spændende by for studerende, og der findes masser af underholdning. Der er gode muligheder for at gå i biograf i Odense, og der findes også mange billige spisesteder, hvor studerende kan spise billigt.

I sommerhalvåret er det populært blandt studerende at besøge Odense Havnebad, og de friske kan også tage en dukkert i vinterhalvåret. De mindre friske kan besøge svømmehallen i Odense som naturligvis er åben året rundt.

I forhold til møder med studiegruppen er Odense Centralbibliotek et oplagt valg. Som navnet antyder ligger biblioteket relativt centralt i byen, så det er nemt for studiegrupper at mødes.

Transport i Odense

I Odense kan du både finde Odense Banegård og Odense Lufthavn, så der er gode muligheder for at komme til og fra byen. Inde i selve byen er de ved at bygge Odense Letbane, som vil forbedre infrastrukturen i byen og give bedre offentlig transport.

For studerende kan cyklen være det mest oplagte valg, og Odense er en populær cykelby med 500 km cykelsti. Det er naturligvis også muligt at køre i egen bil, og der er fornuftige muligheder for parkering i Odense.

FAQ om Odense

Hvad sker der i Odense? Odense er en stor by med et rigt kulturliv, hvor der løbende bliver afholdt mange spændende arrangementer. Ud over disse arrangementer kan Odense også byde på en række faste seværdigheder, der også altid er et besøg værd. Hvis du vil have informationer om de kommende arrangementer i Odense, kan det være en god idé at holde øje med Ugeavisen Odense eller Fyens Stiftstidende Odense.

Hvor mange bor der i Odense? Odense er Danmarks tredjestørste by og har 178.210 beboere.

Hvad skal man se i Odense? Odense kan byde på mange forskellige spændende seværdigheder som for eksempel Odense domkirke og Odense teater. Byens mest ikoniske vartegn er dog H.C. Andersens hus, så hvis du skal se én seværdighed i byen, så bør det være det lille og unikke hus, hvor verdens mest ikoniske eventyrforfatter blev født.

Hvor ligger Odense? Odense ligger ved Odense Å, som befinder sig cirka 3 kilometer syd for Odense Fjord.

Hvor gammel er Odense? Odense er én af Danmarks ældste byer og blev første gang nævnt på skrift i år 988. Byen havde dog allerede eksisteret i et ukendt antal år på dette tidspunkt, for Odense er en by fra vikingetiden.

Hvor stor er Odense? Odense Kommune har et areal på 304 kvadratkilometer. Der bor 202.348 beboere i kommunen og af disse bor 179.210 i selve Odense by.

Hvornår blev Odense Marcipan grundlagt? Odense Marcipan blev grundlagt i 1909.

Hvad er Odense kendt for? Odense er kendt for mange forskellige ting. I udlandet er Odense især kendt for at være H.C. Andersens fødeby, men byen kan byde på meget mere. Du kan læse mere om Odenses seværdigheder længere oppe i denne artikel.

Hvem er borgmester i Odense? Peter Rahbæk Juel fra Socialdemokratiet har været borgmester i Odense siden 1. januar 2017.

Hvad kan man lave i Odense med kæresten? Odense er en romantisk by, og det er oplagt at besøge Odense Zoo eller Odense Teater. Den gamle bydel er også et besøg værd, og denne attraktion er også gratis. Derudover kan du naturligvis også finde et bredt udvalg af gode restauranter i Odense.

Hvordan finder man en lejlighed i Odense? Hvis du søger lejlighed i Odense, kan du melde dig ind i én af byens boligforeninger. Her kan der dog være lange ventelister, så du kan alternativt også vælge at finde en lejebolig hos en privat udlejer.

Hvor mange kirker ligger der i Odense? A: Der ligger 36 kirker i Odense kommune.

Hvor mange cykler i Odense? A: Odense har 500 km cykelsti, og mere end hver fjerde af alle ture i kommunen bliver foretaget på cykel.

Hvilke dyr har Odense Zoo? Odense Zoo har dyr fra hele verden, og du kan opleve alt fra løver til eksotiske fisk.

Hvad hedder en person fra Odense? En person fra Odense kaldes for en odenseaner.

Hvor langt er der fra Odense til Århus? Der er cirka 145 kilometer fra Odense og til Århus. Der er både mulighed for at tage toget eller at køre på motorvejen.

Hvornår åbnede IKEA Odense? IKEA i Odense åbnede som et mindre varehus i 1985. I oktober 2007 fik IKEA tilladelse til at åbne et IKEA-varehus på 33.000 kvadratmeter i Odense.

Hvem ligger begravet i Odense Domkirke? I krypten i Odense Domkirke er der begravet seks kongelige personer – kong Hans, dronning Christine, prins Frants, Christian den 2. og hans dronning Elisabeth.

Hvor langt er der fra Odense til Svendborg? Der er 49,7 km fra Odense til Svendborg.

Hvornår er Odense Letbane færdig? Det forventes at Odense Letbane er færdig i det tredje kvartal i 2021.

Hvordan kommer jeg til Odense? Du har mange forskellige transportmuligheder, hvis du gerne vil til Odense. Du kan naturligvis vælge selv at køre, hvis du har bil og kørekort, men ellers er det mest oplagt at tage toget til Odense Banegård.

Hvad koster det at bygge et hus i Odense? Det er svært at besvare dette spørgsmål korrekt, da mange faktorer påvirker prisen på byggeprojektet. Det er dog generelt dyrt at bygge hus i Odense, da det er én af Danmarks mest populære byer. Hvis du vil bygge hus i Odense, vil prisen primært være påvirket af, hvor centralt du ønsker at bygge.

Hvor går man i byen i Odense? Odense har et rigt natteliv, og der er mange diskoteker og barer at vælge imellem i hele midtbyen. Området omkring Brandts Passage er dog et godt sted at starte, hvis du vil opleve nattelivet i Odense.

Hvem er biskop i Odense? Biskoppen i Odense hedder Tine Lindhardt. Tine Lindhardt blev indsat som biskop i Odense i år 2012.

Danmarks største byer

Hvis du vil vide mere om Danmarks største byer, så klik videre på disse sider:

København (Hovedstadsområder): 1.308.000 indbyggere

Aarhus: 273.000 indbyggere

Odense: 178.000 indbyggere

Aalborg: 114.000 indbyggere

Esbjerg: 72.000 indbyggere

Kilde: Danmarks Statistik 2018.

Powered by Labrador CMS