Skip to main content

Ondt i halsen kan være denne farlige sygdom

Ondt i halsen er ét blandt mange symptomer på strubekræft. Oplever du flere af symptomerne, eller er du det mindste i tvivl, bør du søge læge.

Blandt de forskellige symptomer på strubekræft er der ondt i halsen. Det skal man tage alvorligt. Foto: Scanpix.

Blandt de forskellige symptomer på strubekræft er der ondt i halsen. Det skal man tage alvorligt. Foto: Scanpix.

Der findes en række symptomer på strubekræft, der kan fungere som rettesnor til dig, der er i tvivl om, hvorvidt du lider af sygdommen. Cancer.dk skriver, at symptomerne i sig selv ikke betyder, at du har strubekræft, men oplever du flere af symptomerne, bør du søge læge og blive undersøgt.

Ifølge Cancer.dk findes der ét blandt de forskellige symptomer på strubekræft, der er det eneste symptom på sygdommen hos over halvdelen af dem, der lider af sygdommen; hæshed.

Derudover findes der, ifølge Cancer.dk, en række andre symptomer på strubekræft:

– Påvirkning af stemmestyrken
– En knude på halsen
– Smerter i halsen
– Fornemmelse af, at noget har sat sig fast i halsen
– Synkebesvær
– Dårlig onde
– Ondt i øret
– Vedvarende hoste
– Vejrtrækningsproblemer
– Vægttab

Behandling og overlevelseschancer

Sygdommen kan behandles med stråler, operation eller kemoterapi. Ifølge Cancer.dk er strålebehandling den første behandling, de fleste får tilbudt. Er denne behandling ikke effektiv, kan man gå videre med andre behandlingstyper.

Det er ikke altid til at sige, hvorfor man får kræft, men rygning og alkohol er kendte årsager til, at man får strubekræft. Ryger man, bør man derfor overveje at stoppe, da man i så fald kan mindske risikoen for, at man får strubekræft.

Ifølge Cancer.dk er det primært mænd, der får strubekræft. I gennemsnit fik 204 mænd og 48 kvinder konstateret sygdommen i perioden 2011 til 2015. 65% af alle mænd og 58% af alle kvinder, der har haft sygdommen, er i live fem år efter, at de har fået diagnosen.

Del din kommentar